Ünlü İnfluencer çift en yakınlarını 100 milyon dolandırıp kayboldu

Sosyal medya şu anda ünlü influencer Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun 100 milyon TL dolandırdığı iddiasını konuşuyor. Bu iddia, çiftin yakın arkadaşlarından çocuklarının bakıcısına kadar birçok kişiyi etkiledi. Kıvanç Talu, Var Böyle Tipler adlı sosyal medya hesabıyla geniş kitleler tarafından tanınan bir fenomen. Bu nedenle iddia çok büyük yankı uyandırdı.

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, dolandırıldığını iddia eden kişiler, çiftin Portekiz’de ev almak için bütçe topladıklarını ve toplamda 100 milyon TL para topladıktan sonra kayıplara karıştıklarını ileri sürdüler. İddialara göre çift, reklamcılık işiyle uğraşıyor ve yakın çevrelerinden aldıkları reklam bütçesini alır almaz reklamı çektikleri ancak ödemeyi yapmadıkları iddiasıyla suçlanıyor.

Bakıcılarından, şoförlerine kadar dolandırmışlar

Ayrıca, iddialar arasında her hafta ünlü bir markanın reklam bütçesini paylaştıkları, ancak reklam geliri elde ettikten sonra söz verdikleri kişilere ödeme yapmayı taahhüt ettikleri de bulunuyor. Bu olay, sosyal medyada büyük bir şok etkisi yarattı ve çiftin, reklamcılık sektöründen gelir elde etme vaadiyle çocuklarının bakıcısından şoförlerine, öğretmenlerinden yanlarında çalışan yardımcılara kadar birçok kişiyi kandırdığı ileri sürülüyor.

Arabalarını satanlar oldu

Bu yöntemin bir Ponzi sistemi olduğu ve çiftin 30’dan fazla kişiyi dolandırdığı, hatta bu kişilere kredi çektirdiği ve arabalarını sattırdığı da öne sürülüyor. Çiftin kayıplara karıştığı ve kendilerine ulaşılamadığı ifade edilirken, dolandırılanların arasında en yakın arkadaşlarının ve beyaz yakalı kişilerin bulunduğu da iddia ediliyor. Ayrıca, çiftin sosyal medya hesaplarına da ulaşılamıyor.

Ponzi sistemi nedir?

Ponzi sistemi, yatırımcılara yüksek getiri vaadiyle para toplayan bir dolandırıcılık düzenidir. Bu sistem, daha önceki yatırımcıların paralarıyla yeni yatırımcıları ödemenin yapıldığı bir finansal düzenlemeye dayanır. Yani, yeni yatırımcılardan gelen paralar, önceki yatırımcılara kazanç olarak dağıtılır. Bu, sistem daha fazla yatırımcı çekmeye devam ettikçe devam eder.

Ancak Ponzi sistemi, gerçek bir yatırım faaliyeti veya karlı bir iş yapma amacı taşımadığı için sürdürülebilir değildir. Daha fazla yatırımcı çekmek zorunlu hale geldikçe, önceki yatırımcıların kazançları tükenir, bu da sistemin çökmesine neden olur. Yatırımcılar kaybederler ve dolandırıcılar genellikle kaçarlar.

Ponzi sistemi, Charles Ponzi adlı kişinin 1920’lerde uyguladığı dolandırıcılık düzeninden adını almıştır. Bu tür düzenlemeler genellikle “hızlı zenginlik” vaadiyle yatırımcıları cezbetmek amacıyla kullanılır, ancak sonuçta büyük finansal kayıplara yol açar. Ponzi sistemleri genellikle yasa dışıdır ve suç sayılırlar.

 

Exit mobile version