GündemKültür Sanat

Ünlü yazar Erol Toy hayatını kaybetti!

Yazar Erol Toy‘dan acı haber geldi. Sağlık sorunları yaşayan öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarı Erol Toy hayatını kaybetti. Kızı Ayşe Toy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kötü haberi duyurdu. Peki Erol Toy kimdir?

Kızı Ayşe Toy’un paylaşımı;

“Canım babam, yazar Erol Toy, uzun bir hastalığının sonunda yanımızdan ayrıldı, acımız tarifsiz. Babacım, merak etme, ömrün boyunca kaleminle anlatmak ve korumak için mücadele ettiğin laik Cumhuriyet bize emanet artık. Fikirlerin ölümsüz, huzur içinde uyu.”

EROL TOY KİMDİR?

1936 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde dünyaya gelen ünlü yazar Erol Toy, ortaokul mezunudur. Çocukluğundan itibaren çalışmaya başlayan Toy; fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalışmış ve daha sonra İstanbul’a yerleşmiştir.

Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendika yaşamına adım atan Toy’un yazıları gazetelerde yayımlanmıştır. İlk öyküsü, 1952 yılında Çınar dergisinde yayımlanan Toy, romanlarında Türkiye’nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını ele almıştır.

YAZKO Yönetim Kurulu başkanlığı yapan ünlü yazar, toplumcu gerçekçi bir çizgiye sahiptir.

İlk basımı 1974 yılında yapılan ve Vehbi Koç’un yaşam öyküsünün ele alındığı iddia edilen ‘İmparator’ adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyuran yazarın, 2 ciltlik ‘Azap Ortakları’ adlı romanı da oldukça ilgi çekmiştir.

Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının yanı sıra sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan üçüncülük ödülünü almaya hak kazanmıştır.

EROL TOY YAPITLARI

Toprak Acıkınca
Acı Para
Azap Ortakları
İmparator
Kördüğüm
Son Seçim
Gözbağı
Doruktaki Adam
Kuzgunlar ve Leşler
Zor Oyunu
Kilittaşı
Yitik Ülkü Cilt :1
Pir Sultan Abdal
Parti Pehlivan
Meddah
İzmir’in İçinde
İpteki
Altın Saray
Fareler Cumhuriyeti
Son Çağrı
Avcı Kekliği
Arinna’nın Gölgesi
Aydınımız İnsanımız Devletimiz
Yitik Ülkü Cilt -2
Yitik Ülkü Cilt -3
Türk Gerilla Tarihi
O’na Katılmak
Bal Tutanlar