Unutulan sandıktan ‘Harem Ağası’nın 7,5 milyon dolarlık tapusu çıktı!

İstanbul’da Padişah II. Bayezid dönemi Darüssaade (Harem Dairesi) ağalarından olan ve 1510’da başı kesilerek ölen Hüseyin Ağa’nın mirası, 1960 yılında tesadüfen ortaya çıktı. Hüseyin Ağa’nın torunu Fatma Güzin (Ataman) Kitaplı, bir sandıkta bulduğu Osmanlıca bir belgenin tapu olduğunu fark ederek 63 yıl süren hukuk mücadelesini başlattı. Çardaklı Hamamı ve yıkılmış konak arsasını içeren tapulara, 7.5 milyon dolar dğer biçiliyor.

Hüseyin Ağa’nın soyundan gelen 16 mirasçı adına avukat Gülen Dokuzoğlu Can tarafından açılan miras davaları, 2021 ve 2022 yıllarında sonuçlandı. 2022 yılında karara bağlanan son dava, hissedarlardan bazıları adına Isparta 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 4 Şubat 2022 tarihinde sonuçlandı. Bu kararların ardından tüm mirasçılar adına yapılan başvuru sonucunda, 24 Mart 2023 tarihi itibarıyla Çardaklı Hamamı ve konak arsası ile ilgili tapular tescil edilip hak sahiplerine teslim edildi.

37 tapu davası sürüyor

Çardaklı Hamamı ve arazisinin toplam değeri 7.5 milyon dolar civarında tahmin ediliyor. Bu değerli tarihi alanların restorasyonu için öncelikle 1.5 milyon TL civarındaki vergilerin ödenmesi planlanıyor. Hüseyin Ağa’nın mirasçılarına ait diğer ada-parsellerde devam eden 37 tapu davası ise halen mahkeme sürecinde bulunuyor.

 

Exit mobile version