Urla'da kritik süreç! Son dakika basın toplantısında neler oldu?

Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’un “FETÖ üst düzey yöneticileri ile telefon irtibatı kurduğu” iddiası üzerine tutuklanması gündemin en çok konuşulan haberi oldu. Tutuklanıp, Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Ardından  Urla Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Burak Oğuz’un, nöbetçi mahkemede verdiği ifade ortaya çıktı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Oğuz’a, öncelikle yaptığı telefon görüşmeleri soruldu. Oğuz yaptığı açıklamada; “Belediye başkanlığı görevinden önce mali müşavir olarak görev yapmaktaydım. Görevim nedeniyle telefonumda yaklaşık 9 bin kişi kayıtlıdır. Mahrem imam olduğu iddia edilen kişilerle mali müşavirlik işim nedeniyle görüşmüş olabilirim ama hatırlamıyorum. Telefonumda bu kadar fazla kişinin kayıtlı olması ise tamamen işim gereğidir. Kiminle hangi tarihte konuştuğumu hatırlamıyorum” dediği öğrenildi.

‘URLALI HEMŞEHRİLERİMİZİ YARALAMIŞTIR’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise bugün öğle saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyerek açıklama yaptı. Basın toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan yanı sıra CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbatur ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu da katıldı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise süreçle ilgili şunları söyledi: ‘Urla Belediye Başkanımız Sayın Burak Oğuz, İzmir Cumhuriyet Savcılığı’nın daveti üzerine dün (16 Aralık) sabah saatlerinde avukatıyla birlikte ifade vermiştir. Savcılık makamınca FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair hakkında delil bulunduğu gerekçesiyle tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmiş ve akabinde sulh ceza hakimliğince yapılan sorgu sonrasında tutuklanmasına karar verilmiştir. Dosyada kısıtlama kararı olduğundan dosya içeriğiyle ilgili bilgi vermemiz mümkün değil’ dedi.

“TUTUKLAMA KOŞULLARININ HİÇBİRİ MEVCUT DEĞİL”

Burak Oğuz, ’31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 67.5 gibi rekor bir oyla belediye başkanı seçildi. Halkın seçtiği, kamu görevi ifa eden bir kişinin, savcılık makamınca ifadeye davet edilip, kendi avukatıyla gidip ifadesini vermesi sonrasında tutuklanması, hukuku, vicdanları ve 66 bin 360 Urlalı hemşehrimizi yaralamıştır’ dedi. Açıklamasına devam eden oğuz şu fadeler kullandı; ‘Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesine göre tutuklama kararı verilebilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şüphesi, delilleri karartma, gizleme ya da yok etme şeklinde tutuklama sebepleri koşullarının birlikte bulunması gerekmektedir. Somut olayda bu koşulların hiç biri mevcut değildir. Seçilmiş bir belediye başkanı hakkında soruşturma yürütülürken, kendi ayaklarıyla savcılığa gidip ifadesini veren bir belediye başkanı hakkında tutuklama kararı verilmesi demokrasiye darbe vurmaktır.

“BU SUÇLAMADAN AKLANACAĞINA İNANIYORUZ”

Karara 7 gün içinde itiraz edeceklerini belirterek, “Bize göre ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçunun unsurları oluşmamıştır. Yargıtay’ın verdiği kararlar bellidir. Bu kararlara göre, suç unsurunun oluşması için Pensilvanya ziyareti, örgüte ait bankaya para yatırma, örgütün medya kuruluşlarına üye olmak, ByLock kullanmak, sosyal medyada örgütü övücü paylaşımlar yapmak. Müvekkilimizde bunların hiçbiri yok. 17-25 Aralık öncesi yapılan görüşmeler veya bu görüşmelerin kiminle yapıldığı hatırlanmayabilir. Bu bir suç unsuru değildir. Şu anda bir bilgi kirliliği var. Bize soruşturma açısından bazı sorular soruldu. Bunlar da soruşturma aşamasında sorulması gereken sorular. Bu sorular sorulduğu için müvekkilim suçlu olarak kabul edilemez. 7 gün içinde tutukluluk kararına itiraz edeceğiz” dedi. (DHA)

Exit mobile version