Üşenir de ertelerseniz yandınız: Arabası olan herkesin en geç yarın bunu mutlaka yapması gerekiyor!

Türkiye’de binlerce araç sahibi için son gün geldi çattı. Araç sahiplerinin yarına kadar bunu yapması gerekiyor. Üşenerek erteleyenler veya parası olmadığı için zamanında ödemeyi yapamayanlar daha sonra daha fazla ödeme yapmak durumunda kalabilirler.

İzmir, Muğla, Uşak, Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Aydın ve diğer tüm şehirlerdeki araç sahipleri için 2023 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 1. taksit ödemesinde son gün yarın. Vatandaşların yarına kadar MTV ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Sahte site üzerinden ödeme yapma hatasına düşmeyin

İnteraktif Vergi Dairesinin logosu ve ekran görüntüleri kullanılarak özellikle Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Trafik Para Cezası (TPC) ödeme işlemlerine ilişkin sahte internet sitelerine karşı ise vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. GİB ödemeleri için tarayıcıya www.gib.gov.tr yazılarak yapılması, GİB Mobil uygulaması veya tarayıcıya anlaşmalı bankanın internet sitesi adresi üzerinden yapılması gerekiyor.


Motorlu Taşıtlar Vergisinde Mükellefiyetinin Başlaması ve Sona Ermesi

Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.

Mükellefiyetin başlaması;

Takvim yılının ilk 6 ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından, son 6 ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda ise, son 6 aylık dönemin başından itibaren,
Kayıt ve tescilli olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik, takvim yılının ilk 6 ayında yapılmış ise takip eden son 6 aylık dönemin başından; son 6 ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren, gerçekleşmektedir.
Örnek 1: 20 Mart 2023 tarihinde ikinci el alınan aracın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti; takvim yılının son 6 aylık dönemin başından (Temmuz 2023) itibaren başlar.

Örnek 2: 16 Ekim 2023 tarihinde sıfır alınan aracın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti; takvim yılının son 6 aylık dönemin başından (Temmuz 2023) itibaren başlar.

Örnek 3: 13 Ocak 2023 tarihinde sıfır alınan aracın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti; takvim yılı başından (Ocak 2023) başlar.

Mükellefiyetin sona ermesi;

Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk 6 ayı içinde yapılmış ise ikinci 6 aylık dönemin başından, ikinci 6 aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.

Exit mobile version