Ustalar isyan etti! “Sanayide çalışacak çırak yok”!
Sanayinin en büyük lokomotiflerinden biri olan İzmir’in ilçesi Torbalı’da son yıllarda gözlemlenen çırak sıkıntısı bu yıl da şaşırtmadı. Esnaflar çırak derdine düşerken sanayisi ile öne çıkan ilçede önümüzdeki yıllar eleman bulma tehlikesi kapıda uyarılarında bulundu. r. Sanayide işlerin yoğunluğu gün geçtikçe artarken, ustalar çırak bulmakta zorlanır hale geldi.
Sanayisi ile dikkat çeken Torbalı, esnafında yoğunlukta olduğu bölgelerin başında geliyor. İlçede 1000’den fazla esnaf bulunurken, 6 sanayi sitesinde her gün binlerce kişiye hizmet veriliyor. Sanayide işlerin yoğunluğu gün geçtikçe artarken, ustalar çırak bulmakta zorlanıyor. Bunun en büyük kanıtı ise Atatürk Sanayi Sitesi olarak belirtiliyor. Önceki yıllarda görülen çırak sıkıntısı bu yıl da devam ediyor. Her türlü teşvike ve yatırıma rağmen bir türlü çıraklık yapacak genç bulunamıyor. Son birkaç yıldır artan bu durum karşısında esnaf isyan bayrağını çekti.
Gelecek yıllarda kalifiye eleman sıkıntısının daha fazla hissedilecek
Sanayinin lokomotifi olan İzmir Torbalı’da çırakların yetişmemesi, gelecek yıllarda kalifiye eleman sıkıntısının daha fazla hissedilmesine neden olacak. Çırak bulmak, çırak yetiştirmek eski günlerde kaldı. Büyükleri tarafından ustanın yanına bırakılan zanaat öğrensin ve ‘altın bilezik’ taksın söylemleri geride kaldı. Geçmişte, altın bilezik olarak adlandırılan zanaatı öğrenme uğruna, karın tokluğuna çalışan çıraklar, bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Artık anne ve babalar çocuklarının sanayide çalışıp meslek sahibi olmasını değil, masa başı işlerde çalışmasını istiyor. Özellikle eğitimde 4+4+4 sisteminin de getirilmesi, çıraklığın yavaş yavaş ölmesine yol açtı. 8 yıllık eğitimi bitiren bazı öğrenciler, lise eğitimini yarıda bırakıp sanayide çalışma başlıyor. Çalışmaya başlayan çırakların ömürleri bir iki hafta oluyor. Meslek Eğitim Merkezi’nin zorunlu eğitime geçmesi ile biraz hareketlenme olmuş durumda ancak beklenildiği gibi değil. Bu sıkıntının ve çırak sayılarının azlığı hakkında bir teşvik olmaz ise gelecek yıllarda muhtemelen çırak bulunamayacağı söylemlerini alınıyor.