Uyku Araştırması: Günde Kaç Saat Uyuyorsunuz?

Sağlıklı bir yetişkin için önerilen günlük uyku saati ortalama 7 – 9 saat arasındadır. Genetik faktörlere, yapılan işe, yaşa ve hatta mevsime göre değişiklik gösteren uyku süreleri, yeni başlayan günün kalitesini ve verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Peki, günde kaç saat uyuyorsunuz sorusuna insanlar ne cevap vermektedir?

Türkiye’de İnsanlar Kaç Saat Uyuyor?

Uyku süreleri hakkında yapılan araştırma ve anketlere bakarak hem ülkemizdeki hem de tüm dünyadaki uyku alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin onlinealarmkur.com tarafından yapılan bir uyku araştırmasında, Türklerin uykuya olan düşkünlüğü açıkça görülmektedir. Site tarafından oluşturulan “Günde kaç saat uyuyorsunuz” anketine gelen cevaplarda en çok öne çıkan cevaplar şu şekildedir;

Uyku Süreleri Ülkeden Ülkeye Farklılık Gösterir mi?

Araştırmalarda dünyanın farklı bölgelerine bakıldığında, uyku sürelerinin değişkenlik gösterdiği gözlemlenmiş; Uzak Doğu ülkelerinde yaşayan insanların Avrupa ve Amerika kıtasındaki insanlara göre daha az uyuduğu kaydedilmiştir. Ayrıca, kadınların erkeklere oranla en az 30 dakika daha fazla uyuduğu da tespit edilmiştir. Aynı araştırmada ortaya çıkan ilgi çekici tespitlerden bir tanesi de, gün ışığından daha fazla faydalanılan ülkelerde yetişkin bireylerin yatağa daha erken girdikleri gerçeği olmuştur.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kaç Saat Uykuya İhtiyacımız Var?

Sağlıklı ve verimli bir günün yanı sıra, formda kalmak için de yeterli uyku şarttır. İnsanların en temel biyolojik ihtiyaçları arasında yer alan uyku, iş hayatında yüksek performansın ve özel yaşamda da mutluluğun anahtarı. Yapılan klinik araştırmalar, yetişkinlerin günlük 7 ila 9 saat arası uyumaları gerektiğini ortaya koyuyor. Bebekler, küçük çocuklar ve gençler ise, yetişkinlere göre daha uzun kesintisiz gece uykusuna ihtiyaç duyuyorlar. 

Exit mobile version