Uzman Doktordan uyarı: Reçetesiz alınan soğuk algınlığı ilaçları tehlikeli olabilir

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şehmus Özmen, soğuk algınlığı ilaçlarının reçetesiz alınabilir olmasının ve kolay ulaşılabilir olmasının tehlikeli sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. 2022 verilerine göre her 100 kutu ilaçtan 8.1 tanesinin soğuk algınlığı ilacı olduğunu belirten Prof. Dr. Özmen, bu ilaçların içerdikleri değişik kombinasyonlar nedeniyle kullanımının yan etkilere yol açabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Özmen, soğuk algınlığı ilaçlarının genellikle belirtilere yönelik etki gösterdiğini vurgulayarak, içerdikleri dekonjestanlar, uyarıcılar, anti-alerjik ve nonsteroid antiinflamatuar maddelerin kombinasyonlarının birden fazla ilacın yan etkilerine neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, içerdikleri dekonjestan maddelerin vazokonstriksiyon yaparak kan basıncını yükseltebileceğini, uyarıcı özellikte olduğunu ve kalp hızını artırarak kaygı ve uykusuzluğa neden olabileceğini söyledi.

65 yaş üstü için çok daha tehlikeli

Özellikle kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, anjina ve çarpıntı sorunu olan hastalarda bu ilaçların durumu kötüleştirebileceğini belirten Prof. Dr. Özmen, kullanılan diğer bileşenlerin yan etkileri hakkında da bilgi verdi. Parasetamolün günlük belirli bir dozdan fazla alındığında veya alkolle birlikte kullanıldığında karaciğere zarar verebileceğini, nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların mide bağırsak ülseri, gastrit, mide kanaması, tuz ve sıvı tutulması ve kan basıncı yüksekliğine neden olabileceğini ifade etti.

Ayrıca, Prof. Dr. Özmen, 65 yaş üstü bireylerin, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, ritim bozuklukları, inme, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları, mide ülseri hikayesi olan kişilerin bu ilaçları kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, soğuk algınlığına karşı alınacak en iyi tedbirin bu hastalıklardan korunmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özmen, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sağlık otoriteleri tarafından önerilen aşıların uygulanması gibi önlemlerin soğuk algınlığına karşı etkili olabileceğini ifade etti.

Exit mobile version