Uzman isim uyardı: Bu ay grip ve Covid-19 vakaları karışacak! İşte ayırt etmenin yolu

Türkiye’de artan corona virüsü vakaları sonbahar aylarının gelmesi ile beraber endişe yaratmaya başladı. Bu nedenle uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Son olarak Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, Eylül ayında grip ve corona virüsünün vakalarının çok karışacağını söyledi. İşte Prof. Tekin’e göre iki hastalığı birbirinden ayırt etmenin yolu…

Dünya üzerinde binlerce insanın ölümüne neden olan corona virüsü Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle sonbahar aylarının gelmesi ile beraber vaka sayılarında asrış bekleniyor. Bu kapsamda uzmanlar tarafından vatandaşlara tedbirli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor. Prof. Dr. Tekin eylül ve ekim ayı ile birlikte artık grip mevsiminin de başladığını belirttiği açıklamasında iki hastalığın birbirine karışacağını söyledi.

Solunum sıkıntısına dikkat etmek gerekiyor

Grip ve corona virüsü hastalığını ayırt etmenin zor olduğunu işaret eden Prof. Dr. Tekin açıklamalasında, “İkisi arasındaki temel farklara baktığımız zaman aslında çok yakın hastalıklar. Ateş, öksürük, yaygın vücut ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı ikisinde de olabilecek semptomlar ama Covid-19’u gripten ayıran temel özellik solunum sıkıntısı olmasıdır” dedi.

Tek yol test yapılması

Corona virüsü hastalığında solunum sıkıntısı olduğunun altını çizen Tekin, gribin daha çok üst solunum yollarını tuttuğunu, Covid-19’un ise daha çok akciğere indiğini açıkladı. Tekin, iki hastalığı birbirinden ayırt etmenin tek yolunun test olduğunu söylediği açıklamasında, “Dikkat etmemiz gereken aslında solunum sıkıntısı. Bir kişide ateş, halsizlik, yorgunluk, hafif bir öksürük varsa grip de olabilir, Covid-19 da olabilir ama nefes darlığı ya da solunum sıkıntısı başlıyorsa onu kesinlikle Covid-19 açısından araştırmamız gerekiyor. Bunun için gerekli testleri yapıp tedavimizi ona göre belirlememiz lazım. Tabi ki bu süreç içinde hastalarımız bundan sonra çok karışacaktır. Buradaki temel fark, özellikle solunum sıkıntısı semptomlarına dikkat etsinler. Her halsizlik her ateş Covid-19 olmak zorunda değil. Bu tür şikayetleriniz varsa ve bunun yanında da solunum sıkıntısı varsa Covid-19 açısından test yapmamız gerekecek. Bu ayrımı yapabilmemizin tek şartı testtir.” İfadelerini kullandı.

Exit mobile version