GenelSağlık

Uzmandan şok açıklama! Eğer okulları açarsanız

Koronavirüs ile ilgili yaptığı her açıklama gerçeğe dönüşen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılması ile ilgili konuştu

Koronavirüs döneminde yaptığı doğru tespit ve açıklamalar ile gündeme gelen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılma süreci ile ilgili açıklamlarda bulundu.

Ceyhan, okulların açılması için hedefler belirlenmeli, tarihler değil dedi. Ceyhan, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde çocukların koronavirüs vakalarının yaygınlaşmasında etkin olmadığı yönünde yanlış bir görüş oluşturulduğu belirtti. Ceyhan açıklamalarına; “”Oysa biz okulların açıldığı dönemde bu değişir, diye hep söylüyorduk. Nitekim son 2 haftadır yapılan çalışmalar bütün dünyada gösteriyor ki çocuklar da en az yetişkinler kadar hatta bazen onlardan daha uzun süre bulaştırıyorlar. O yüzden bu hem okulların açılmasındaki problemleri artırıyor hem de toplumda hastalığın giderek daha çok yayılmasına neden oluyor” ifadeleri ile devam etti.

VAKA HEDEFİ BELİRLENMELİ

Okulların açılması için belirlenen tarihin ertelenerek 21 Eylül tarihine çekildiğini, ancak bu tarihin de vaka sayılarında azalmanın görüleceği bir tarih olduğunun kesin olmadığını belirten Ceyhan; “Belki de biz 21 Eylül’de 31 Ağustos’tan daha kötü şartlarda en azından belli sınıfları açmak zorunda kalacağız. O yüzden pandemide bazı tedbirleri kaldırırken tarihlere ertelemek yerine hedeflere ertelemek lazım. Nedir bu hedefler? Her ülke farklı hedefler kullanıyor. Bir kısmı günlük vaka sayısına göre bir hedef belirliyor bir kısmı yaptıkları testlerin pozitiflik oranına göre” dedi.

Koronavirüs hakkında sürekli olarak doğru tahminler ve saptamalarda bulunan Ceyhan sözlerine; “Örneğin biz de diyebiliriz ki ‘Bizim hedefimiz günlük vaka sayısında 800’ün, 500’ün altı’ diye bir hedef koyup, ‘Bunun altına indiğinde okulları açacağız’ demeliyiz. Yani ‘şu tarihte’ yerine, ‘şu hedefe ulaştığımızda’ demeliyiz. Bu hedefe ulaştığımızda hangi tarih olursa o zaman okulları açmalıyız. Eğer o tarihe kadar o hedefe ulaşamamışsanız okulları açmak riskli olacaktır. Yani giderek özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin virüsü daha fazla bulaştırdığına dair yeni çalışmalar çıkıyor. Okullarda ne kadar tedbir alırsanız alın biraz sıkıntılı bir iş. Okullar pandeminin yayılmasında önemli bir rol oynuyorlar” diyerek devam etti.

ASIL TEHLİKE ÇOCUKLARIN MASKE KULLANMAMASI

Dünyanın farklı yerlerinde okulların açılmaya çalışıldığını fakat görülen koronavirüs vakaları nedeniyle yeniden kapatıldığını belirten Ceyhan; “O yüzden de benim önerim hiç değilse salgından korktuğu için çocuklarını okula göndermeyen ailelere seneyi uzaktan eğitimle tamamlama şansı verilmesi. Eğer böyle olursa okula giden çocuk sayısı da azalacağı için okuldaki çocuklar da daha güvenli ortamda eğitim alacak. Örneğin; o sınıfta 15 öğrenci yerine 10 öğrenci olacak ve gerekli 1,5 metre mesafeyi daha rahat sağlayacaksınız. Virüsün bulaşmasında 10 yaş üstü çocuklar daha fazla rol oynuyor. Çünkü bu yaş grubunda teması kontrol etmenin çok daha zor” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Ama öbür taraftan da o gruptakiler örneğin; maske takma konusunda küçük çocuklardan daha fazla uyabilecek yaşta, o yüzden yaş ayırt etmeksizin bütün yaş grupları riskli aslında; ama özellikle küçük çocukları ben daha riskli buluyorum maske nedeniyle. Tek başına maske yüzde 86, tek başına mesafe yüzde 82, ikisi birden kullanılırsa yüzde 97 koruyor. Dolayısıyla hemen hemen hiç maske kullanamayacak yaş grubunun ben aynı anda başlamamasını önce büyük sınıfların başlayıp oradan edinilen tecrübelerle örneğin; 1 ay sonra daha küçük yaş gruplarının başlamasını tercih ederdim” şeklinde açıklamalarını sundu.