Uzmanlar ortaya çıkardı: Koronavirüs, akciğer dışında beyni de olumsuz etkiliyor!

Koronavirüsle ilgili araştırmalara her geçen gün bir yenisi daha eklenirken İngiltere’de yapılan en yeni araştırma virüsle ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmaya göre virüsün hafif varyantlarına dahi yakalananların beyni yüzde 0.2 ila 2 arasında küçüldü.

Koronavirüs kapmadan önce ve sonra çekilen beyin MR’larını (manyetik rezonans görüntüleme) karşılaştıran bilim insanları, beynin toplamda yüzde 0,2 ila yüzde 2 oranında küçüldüğünü gözlemledi.

Hastalığı hafif geçirenlerde dahi, beynin koku ve hafıza ile ilgili kısımlarında bellek ve karar verme gibi işlevler için de kilit yapı olan gri maddenin azaldığı görüldü. İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden Oxford’ın araştırması, bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Araştırmacılar, İngiltere’de genetik çalışmalar yürüten UK Biobank projesinin son 15 yılda sağlık takibini yaptığı 500 bin kişinin tarama görüntülerini inceledi.

BBC Türkçe’ye göre araştırma için;

Yüzde 96’sı koronayı hafif geçiren 401 katılımcının hastalığa yakalandıktan ortalama 4,5 ay sonraki beyin taramaları ile birlikte koronaya daha önce hiç yakalanmamış 384 katılımcının taramaları incelendi.

Araştırmanın sonuçları ise şöyle oldu:

Virüse yakalananlarda, beynin toplam boyutunda yüzde 0.2 ile yüzde 2 arasında daralma görüldü.
Beynin koku alma ve hafıza ile ilgili kısımlarında gri maddede azalma görüldü.
Koronayı atlatanlarda, zihnin karmaşık görevleri yerine getirmede zorlandığı dikkat çekti.

Exit mobile version