GündemSağlık

Uzmanlar PCR Testi İle İlgili Uyardı! Geri Adım Atılmalı

Tüm dünyada hızla yayılan omicron varyantı ülkemizde de yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar her defasında artan vaka oranlarına karşı vatandaşları uyarıyor. Son düzenlemeler ile birlikte koronavirüs aşısı yaptırmamış kişilere zorunlu olan PCR testi uygulamasının kaldırılması sonrası uzmanlardan açıklama gecikmedi. Ülkemizde birçok kişiye bulaşan varyant ile ilgili endişeler devam ediyor.

Uzmanlar Alınan Karara Tepki Gösterdi

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol yaptığı açıklamada, “Aşısızlarda PCR testi istenmeyecek olması omicron varyantı ile karşılaşmakta olduğumuz başlamış olan tsunami sürecine olumsuz etkileri olacak. Aşısız kişilerde hem virüs yükü çok yüksek hem de çok uzun süreler virüsü atabiliyorlar. Güvenliği sağlayabilecek tek şey kalıyor. Aşısız olanların son 24 saat içerisindeki PCR testini istemek. Alınan bu karar Türkiye’nin uluslararası kararlardan sapmış olduğunu gösteriyor. Buradan geri adım atılmazsa önümüzde çok kritik günlerin bulunduğunu düşünüyorum. Salgının en kritik sürecinde Türkiye salgının bittiğini ilan ediyor.” ifadelerini kullandı.

Dün itibariyle 54.100 olan vaka sayısı ve 136 can kaybına rağmen Eylül ayı ile birlikte zorunlu olan PCR testinin kaldırılması gündemde. Koronavirüsün yayılmasının çok basit olduğu otobüs seyahatleri, konserler, sinema gibi alanlarda zorunlu PCR testi uygulaması kaldırılırken, Alınan karar ile birlikte Uçak seyahatlerinde kaldırılan PCR uygulaması geri getirildi. Böylelikle koronavirüs aşısını yaptırmamış yolcular uçak seyahatlerinde negatif PCR testi göstermek zorunda.

Eylül ayı ile birlikte kapalı ve kalabalık alanlarda aşısız vatandaşlara getirilen PCR testi uygulaması Sağlık Bakanlığı kararı ile tamamen kaldırıldı. Şehirlerarası otobüs yolculuğu yapan vatandaşların endişeleri arttı.