Uzmanlar, sinyali verdi; ‘Almanya’dan gelen yakınlar için evi boşalttırmak isteyen ev sahibinin kanıtlaması şart!’ Kiracılar aman dikkat!

Son zamanlarda artan kira fiyatları nedeniyle halihazırda bulunan kiracılarına yasalarca yüzde 25’in üzerinde 2023 yılının temmuz ayına kadar zam yapamayacak olan ev sahipleri, bu gibi durumlarda haksız gerekçeler ile kiracı değişimine gitme yolunu tutmaya başladı. Bu gerekçelerin ispat edilmesinin şart olduğuna dikkat çeken İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara, konuya ilişkin arka arkaya açıklamalar gerçekleştirdi.

EV SAHİBİ GEREKSİNİM İÇİN İHTAR ÇEKİYORSA İSPATLAMASI GEREKİYOR

Son zamanlarda ev sahiplerinin sıkça kullandığı ‘gereksinim’ nedeniyle ev tahliyesi, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa’nın da gündemindeydi. Hem ev sahiplerini hem de kiracıları uyaran Nizamettin Aşa, ev sahibinin oğluna, kızına, annesi, babası veya kardeşine evi kiraya verme ihtiyacı ile kiracıyı evden çıkartma hakkının olduğunu belirtti. Ancak, bu noktada bu durumu ev sahibinin kanıtlaması gerektiğine vurgu yapan Nizamettin Aşa, konuyla ilgili; “Bunun dışındaki tahliye için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları lazım. Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yok” dedi.

İDDİANAMEDEKİ İDDİANIN GERÇEK OLUP OLMAMASI SONUCU DEĞİŞTİRİYOR

Kiracıya ihtar göndermek için mal sahibi veya kiraya veren kişinin yasalarca hakkı bulunduğuna dikkat çeken Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara, ihtarın geçerliliği için iddiaların gerçek olup olmamasının önem taşıdığına değindi. Kiracılara önemli uyarılarda bulunan bir başka isim olan Hanife Emine Kara, konuyla ilgili; “Ancak önemli olan husus, ihtarnamede belirtilen iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığıdır. Çok eskilerden beri bilinen ‘Almanya’dan oğlum gelecek, evi boşalt’ tabirinin hukukumuzda bir karşılığının bulunduğu doğrudur. Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir” diye konuştu.

Exit mobile version