GündemSağlık

Uzmanlar Uyardı: Koronavirüs Bitmiş Değil

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs geçirdiği mutasyon ve ortaya çıkan varyantları ile tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan omicron varyantı bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile bilim ve sağlık dünyasına endişe veriyor. Omicron varyantı tüm dünyaya bulaşmaya devam ederken ülkemizde de vakalar hızla artıyor.

Pozitif Vaka Sayıları Rekor Seviyede

Son günlerde baskın varyant haline gelen omicron varyantı sonrası vakalar oldukça yükselmiş Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan koronavirüs güncel tablosuna göre pozitif vaka sayıları endişe verici derecede yükselerek 93.261 kişi oldu. Son dönemlerde salgın kapsamında alınan tedbirlerin yetersizliği hakkında uyaran uzmanlar salgının bitmediğini vaka sayılarının rekor seviyelere ulaştığını belirtti.

Uzmanlardan Uyarı Geldi

Fox Haber’e konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Ertuğrul, ” Covid-19’un Omicron ile oluşan enfeksiyonu hala özellikle risk grubunda, aşısız grupta ve ağır hastalık tablosuna yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Bunu basit bir hastalık olarak görmek çok tehlikeli. Bu hastalık basit bir grip değil” dedi.

Öte yandan, Ertuğrul, “Sağlık Bakanımızın yapması gereken insanları aşıya yönlendirebilmek, toplumu virüse karşı önlemlere yönlendirebilmek. Fakat ne yazık ki Sağlık Bakanımız son bir haftadır bunun tam tersi yönde davranıyor. Sıkıntının büyük olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar aşıdan kaçınmaya başladı. Bunun temel nedenlerinden biri bu hastalığı geçirerek, bağışıklık kazanılacağının ve hastalığın hafif seyrettiği söylemi” dedi.

3. Doz Aşılama Oranı 29.7

Tam aşılanma oranının da oldukça önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, Türkiye’de 3. doz aşılamada henüz yüzde 30’lara bile ulaşılmadığını belirtti. Ülkede 1. doz aşılama oranı yüzde 68,7, 2. doz aşı yaptıranların oranı yüzde 62,6 ve son olark 3. doz aşı yaptıran vatandaşların oranı ise yüzde 29,7 olarak açıklandı.