Uzmanlar uyardı: Sakın bu aralar bu yiyeceği tüketmeyin!

Uzmanlar uyarıyor dip balık ve midye yemeyin. Marmara Denizinde Şubat ayından itibaren etkili olan müsilaj (deniz salyası) balıkçıları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Deniz canlılarının hayatını tehlikeye atan müsilaj sorunu yükselen sıcaklık ve denizin durgun olması nedeniyle gün geçtikçe artıyor.

Müsilaj tabakasının denizlerde yaşayan canlıları olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar deniz salyasının birçok deniz canlısının ölümüne neden olacağını ve çoğu canlının da içerisine nüfuz ederek zehirlenebileceğini belirtti.

Tehlike oluşturabiliyorlar

Balık av sezonun normalden 20 gün önce kapanmasına neden olan müsilajın etkisini gösterdiği bölgelerde balık tüketimi konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar Marmara Denizi’nde suyun sıcaklığının fazla ve akıntının az olması nedeniyle bu noktalarda müsilaj yoğunluğunun fazla olacağını buradan çıkartılacak olan balık ve mideye gibi deniz canlılarının yenmesi, balığın içine geçmiş olan ağır metaller, mikroorganizma ve toksin maddeler içerebileceğinden tehlike oluşturabiliyor.

Yapışkan bir yapıya sahip olan deniz salyası kıvamı ile deniz çayırlarının üstünü örterek dipte zemine bağlı yaşayan midye ve istiridyelerin ışıkla temasını keserek beslenme ve solunumlarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar buna rağmen avlanmaya devam eden ve sofralarımıza gelen özellikle sabit yaşam süren midye gibi deniz ürünlerinin bir süre tüketilmesine ara verilmesini belirtiyor.

MÜSİLAJ NEDİR

Deniz salyası, suda bol miktarda fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların çoğaldığı bölgelerde, deniz sıcaklığının yükselmesi, denizin durgunlaşması durumlarında, biyolojik ve kimyasal ve endüstriyel atıkların bir araya gelmesine bağlı olarak oluşmakta.

Exit mobile version