EkonomiGündem

Uzmanlar uyardılar: Ekmek fiyatlarında, Rusya- Ukrayna savaşının etkisi görülebilir!

Geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren gözlenmeye başlayan olumsuz piyasa gelişmeleri, yeni dönemde dalgalı hareketler ile seyretmeye devam ediyor. Piyasaların, yapılan tüm müdahalelere rağmen bir türlü sabitlenememesi, gündelik hayat içerisinde satın alınan birçok hizmetin fiyatına yüksek oranlı zamlar aracılığı ile yansıdı.

Yeni dönemde hemen hemen tüm temel gıda ürünlerine yapılan zamlardan, ekmek fiyatları da etkilendi. Bugün Türkiye genelinde ortalama olarak 3 TL gibi bir fiyat aracılığı ile vatandaşa ulaştırılan ekmeklerin, dün gece itibari ile Rusya’nın Ukrayna’yı vurması ile birlikte daha da yüksek fiyatlara satılabileceği konuşuluyor.

Rusya- Ukrayna Savaşı Resmen Başladı!

Bir süredir Ukrayna sınırına konumlandırdığı ordusu ile ülkeye psikolojik baskı yapan Rusya, dün gece saatleri itibari ile Ukrayna’ya resmen giriş yaptığını açıkladı. Uzun yıllardır Ukrayna’nın Donbass bölgesinde vatandaşlara yapılan baskının giderilmesi amacı ile Ukrayna’yı girdiğini açıklayan Rusya hükümeti, amaçlarının ülkeyi işgal etmek olmadığını ancak bu baskı rejimini ortadan kaldırmak amacı ile yapılması gerekenlerin, Rus ordusu tarafından yapılacağını açıkladı.

Savaş, Ekmek Fiyatlarını Vuracak!

Rusya, yalnızca petrol ve doğalgaz rezervleri ile değil tahıl üretimi ile de birçok ülkeyi kendine bağımlı kılmayı başarıyor. Son yıllarda Türkiye’nin de tahıl konusunda Rusya’ya bağımlı hale gelmesi, Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaşın ülke içerisinde satışa sunulan ekmek fiyatlarını da direkt olarak etkileyeceği düşünülüyor. Uzmanlar, çok kısa bir süre içerisinde un fiyatlarına oradan da ekmek fiyatlarına yüksek oranlarda zamların yapılmasını bekliyorlar.

Petrol Fiyatları İlk Saatten Yükseldi!

Rusya’nın geniş bir petrol rezervine sahip olması sebebi ile olası bir Rusya- Ukrayna savaşının, petrol fiyatlarını nasıl etkileyeceği üzerinde birtakım çalışmalar yürütülüyordu. Dün gece saatleri itibari ile Ukrayna’ya karşı resmen savaş başlattığını bildiren Rusya, bu açıklamasından sonra brent petrolün varil fiyatının yükselmesine sebep oldu. Rusya’nın açıklama yaptığı saatler içerisinde 101 dolar seviyesinden işlem gören brent petrol, yeni gün itibari ile 102 dolar seviyesini aştı.

Petrol fiyatında yaşanan bu artışın, kısa zaman içerisinde akaryakıt fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor.