Uzmanlardan Endişe Veren Açıklama Geldi Grip Mi? Koronavirüs Mü?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs geçirdiği mutasyonlar ve varyantlar ile etkisini sürdürmeye devam ediyor. Son aylarda ortaya çıkan, bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile bilim ve sağlık dünyasını hayrete düşüren Omicron varyantının ortaya çıkması ile birlikte ülkede vakalar artmaya devam ediyor. Son günlerde baskın varyant haline gelen omicron varyantı sonrası gün geçtikçe artan vaka sayıları vatandaşları endişelendiriyor.

Öte yandan kış aylarınında gelmesi ile birlikte grip salgını da kol geziyor. Koronavirüs’e yakalandığını düşünen birçok hasta PCR testi sonucunda grip olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar tam doz aşılanma, maske ve mesafe kuralları konusunda vatandaşları uyarmaya devam etse de gevşetilen uygulamalar sebebi ile vatandaşlar kurallara dikkat etmiyor.

Koronavirüs’e Bağlı Ölüm Oranı Daha Fazla

Prof. Mehmet Ceyhan resmi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda gribe ve koronavirüse bağlı ölüm oranlarını karşılaştırdı. Ceyhan, “Grip her yıl dünyada 300 bin – 600 bin insanın ölümüne neden oluyor. Kovid-19’a bağlı ölümler bunun 10 katı” ifadelerini kullandı.

Ceyhan, John Hopkins Üniversitesi’nden Lisa Lockerd Maragakis’in ‘Kovid-19 ve Grip’ başlıklı makalesini paylaşarak açıklamalarda bulundu. Covid-19 ve Gribi karşılaştıran Ceyhan, “Kovid ve gribin toplum üzerine etkisi çok soruluyor. Hangisi daha kötü etkiliyor, daha çok öldürüyor? Grip her yıl dünyada 300 bin – 600 bin insanın ölümüne neden oluyor. Kovid’e bağlı ölümler bunun 10 katı. Grip vaka sayısı, ölüm sayısı öngörülebilir durumda” dedi.

Koronavirüs karşı alınan önlemlerin gribi de etkileyeceğini belirten Ceyhan, “Kovid ancak grip pandemisi ile karşılaştırabilir. Pandemiye karşı alınan önlemler gribi de önleyecektir zaten” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version