Uzmanlardan Endişe Verici Açıklama: Delta Varyantı Bitmedi

Son günlerde ortaya çıkan omicron varyantı endişe yaratıyor. Omicron varyantı özellikle bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile yayılmaya devam ediyor.

Omicron varyantı gündemde iken uzmanlardan Delta varyantı ile ilgili açıklama geldi.  Son dönemlerde Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantının gündemde olduğunu belirten uzmanlardan Delta varyantı ile ilgili endişe verici bir açıklama geldi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada Omicron varyantının bu kadar gündemde olması nedeniyle Delta varyantının unutulduğunu açıklayan uzmanlar, Delta varyantının hala bitmediğini belirtti.

Hürriyet Gazetesi’ne konuşan, Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Virüsü kapanlar Omicron olduğunu zannedip, hastalığı hafif geçireceği fikrine kapılıyor. Ancak Delta’yı kapıp, hastalığı ağır geçirenlerin sayısı oldukça fazla” ifadelerini kullandı.

Omicron Delta Varyantına Göre Daha Bulaşıcı

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, delta varyantı ile ilgili yaptığı açıklamada: “Pandemi sürecinde ortaya çıkan varyantlar arasında bulaştırıcılık özelliği ve yayılım hızı en yüksek Varyant olan Omicron, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de baskın hale geldi. Bu varyant Delta’ya göre onlarca kat fazla bulaştırma özelliğine sahip.

Bu nedenle de vaka sayıları kat kat arttı. Ülkemizde 70-80 bin düzeyinde vaka pozitifliği var. Salgınla mücadelenin başından bu yana global bir bilgi kirliliği ile de mücadele ediliyor. Omicron varyantı COVID-19 vakaları arasında baskın bir hale geldi ama insanların Delta varyantı ile hastalandığı bir süreç de devam ediyor.

Omicron Sanılıyor Delta Varyantı Çıkıyor

Yani, ülkemizde vakaların yüzde 100’ü Omicron ile gerçekleşiyor düşüncesi doğru değil. Omicron’da da zaman zaman ciğer tutulumu görülse de Delta varyantında bu daha sık oluyor. Şu anda virüsü kapanların tamamı Omicron olduğunu zannedip, hastalığı hafif geçireceği fikrine kapılıyor. Ancak ne yazık ki Delta varyantını kapıp, hastalığı ağır geçirenlerin sayısı oldukça fazla. Tedavide geç kalmamak gerekiyor. Ayrıca Omicron nedeniyle de yaşamını yitiren kişiler var. Bu varyantı masum kabul etmemeliyiz” ifadelerini kkullandı.

Exit mobile version