Uzmanlardan Flaş Açıklama! 3. Doz Aşının Koruyuculuğu…
Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılı sonlarında ortaya çıkan ve tüm dünya dahil ülkemizi de saran koronavirüs her geçen gün artmaya devam ediyor. Tüm dünyada aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Vatandaşlar merak ediyor. Kaç doz aşı olunmalı? 3. doz aşı olunmalı mı? 3. doz aşının koruyuculuğu yüksek mi? Türkiye’de yapılan bir çalışma . doz aşının önemini gün yüzüne çıkararak umut ışığı oldu. detaylar haberimizde.
3. Dozu BioNTech Aşısı Olanların Antikor Düzeyi Çok Yüksek
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, MCBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, Türkiye’de uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının 6. ay takip sonuçları ile 3. doz sonrası ortaya çıkan etkililik sonuçlarını araştırdı. Üniversite tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sadece 2 doz CoronaVac olanlarda antikor koruyuculuk düzeyi, ikinci aşıdan sonra üçüncü ayda yüzde 56’ya düşmüştür. Bu veri 3. doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu kanıtlamıştır. Üçüncü doz aşı tercihi ne olursa olsun, üç doz aşıyı olan bireylerin tümü koruyucu antikor düzeylerine ulaşmışlardır. Üçüncü doz aşıda uygulanan BioNTech aşısı, üçüncü doz CoronaVac aşısına göre koruyuculukta (gerek antikor düzeyi, gerekse hastalanma durumu açısından) belirgin üstünlük göstermiştir. Üçüncü dozu BioNTech olanların antikor düzeyi, katılımcıların yüzde 95’inde ölçülebilen maksimum titrenin üstündedir.
3. Aşıdan Sonra Hasta Olan Kişiler Hastalığı Hafif Atlatıyor
Bu durumda 2 doz CoronaVac ve ilave 1 doz BioNTech sonrası 4. doz BioNTech aşısı uygulanmasının henüz erken olduğu düşünülebilir. Olası 2. doz BioNTech aşısının (4. dozun) ne zaman yapılması gerektiği sorusuna, 3. doz uygulaması sonrası 3. ve 6. ay sonuçları elde edildiğinde yanıt verilebilir. 3. aşıdan sonra geçen dönemde hastalanan 44 çalışandan hiçbiri hastaneye yatırılmamış, hastalığı ayakta geçirmişlerdir” ifadeleri kullanıldı.
Araştırmaya 1053 Gönüllü Katıldı
MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen çalışmaya gönüllü olarak 1053 kişi katıldı. Yapılan araştırmada bu kişilerin aşı sonrası çalışma grubundakilerin hastalanma sıklığı ve aşının oluşturduğu antikor düzeyleri araştırıldı.