GündemSağlık

Uzmanlardan Flaş Açıklama! Omicron Varyantına Karşı Aşı Geliştirilecek Mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs geçirdiği mutasyon ve ortaya çıkan varyantları ile tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan omicron varyantı bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile bilim ve sağlık dünyasına endişe veriyor. Omicron varyantı tüm dünyaya bulaşmaya devam ederken ortaya çıkan varyant ile ilgili yeni aşı geliştirilip geliştirilmeyeceği tartışmaları gündemde.

Omicrona Karşı Aşı Geliştirildi

Pfizer ve BioNTech tarafından yapılan açıklamada omicron varyantına karşı yeni aşı geliştirdikleri ifade edildi. Pfizer yöneticileri tarafından yapılan duyuruda geliştirilen aşının deneysel çalışmalarına yakında başlanacağına değinildi. Omicron varyantına karşı geliştirilen bu aşı ilk olarak 1.420 kişi üzerinde denenecek.

Aşı 1.420 Kişi Üzerinde Denenecek

Pfizer ve BioNTech, omicron varyantına karşı etkili olacak yeni aşının hazır olduğunu açıkladı. Deneme sürecinin yakın zamanda başlayacağını açıklayan Pfizer yöneticisi Kathrin Jansen, Omicron varyantına karşı tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada Omicron varyantına karşı geliştirilen aşının en kısa zamanda kullanıma hazır hale getirileceği belirtildi.

Aşı ve deneme süresi ile ilgili detaylı bilgi verilmese de aşının 1.420 kişi üzerinde deneneceği ve bu kişilerin ise hiç koronavirüs aşısı olmamış, 2 doz koronavirüs aşısı olmuş ve 3 doz koronavirüs aşısı olmuş kişilerden oluşacağı ve 3 gruba uygulanacağı belirtildi. Aşının deneme çalışmalarına en kısa sürede başlayacaklarını belirten Pfizer ve BioNTech, yöneticileri aşının virüse karşı etkilerinin çok yüksek olacağını belki de salgını tamamen bitireceğini bunun için umutları olmadığını ifade ettiler.