GündemSağlık

Uzmanlardan Hatırlatma Dozu Uyarısı Geldi! Hafif Geçmiyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs geçirdiği mutasyon ve ortaya çıkan varyantları ile tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan omicron varyantı bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile bilim ve sağlık dünyasına endişe veriyor. Omicron varyantı tüm dünyaya bulaşmaya devam ederken ortaya çıkan varyant ile uzmanlardan endişe verici açıklama geldi. Beklendiği kadar hafif geçmiyor mu?

Fox Habere konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yaptığı açıklamada, “Omicron varyantına hafif seyir ediyor diye ortaya çıkan veri teknik olarak baktığınızda pek çok kişiyi yanılttığını görebiliyoruz” dedi.

Uzmanlardan Hastalık Hafif Geçmiyor Uyarısı

Vaka sayıları 112 bini aşarak rekor üstüne rekor kırmıştı. Uzmanlara göre hastalık hafif geçmiyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ” 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı bulunan vatandaşlarda ağır seyrediyor. Bu Covid-19’un hangi hastalığı olursa olsun salgının başından beri aynı 2 doz aşılanan kişilerin kanlarındaki antikor seviyesi bir süre sonra kayboluyor. Delta ve Delta plus varyantında bu kaybolma süreci 6 aya kadar ulaşırken, Omicron varyantında ise 3 aya kadar olduğu gözlendi” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’dan Aşı Uyarısı

Uzmanlar koronavirüsün her varyantına karşı uyarıda bulunarak 3. dozun önemini hatırlattı. 2 doz aşının yetmediğini belirten uzmanlar, Omicron nedeniyle hatırlatma dozunun şart olduğunun altını çizdi. 3. doz aşılamanın önemini Sağlık Bakanı Koca’da vurgularken, “Dün İstanbul’da yaptığımız incelemeler, yoğun bakımda tedavi gören hastaların %90’ının 60 yaş üzerinde, yaklaşık %88’inin aşısız veya aşısı eksik kişiler olduğunu göstermiştir. Bu iki bilgi tüm illerimizde hepimiz için uyarıcıdır. Aşılar tam olmalı, büyükler kendini korumalıdır” dedi.