Uzmanlardan uyarı: Yeni Covid-19 varyantı daha bulaşıcı

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, Covid-19 etkeni olan SARS-CoV-2’nin yeni bir varyantının ortaya çıktığını ve bu varyantın diğer solunum yolu virüslerinden daha bulaşıcı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Topkaya, özellikle yaşlı ve riskli grupların daha fazla etkilendiğine dikkat çekti.

Güncel olarak dolaşımda olan SARS-CoV-2 varyantının, diğer solunum yolu virüslerine göre daha yüksek bulaşıcılığa sahip olduğunu ve bu nedenle özellikle yaşlıların etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Topkaya, bu durumun hastanelere başvuruların ve yoğun bakım ihtiyacının artmasına neden olduğunu söyledi.

Kasım 2023’ten itibaren dünya genelinde Covid-19 vakalarının arttığını belirten Prof. Dr. Topkaya, virüsün genetik değişikliklere uğrayarak daha bulaşıcı hale gelen varyantların ortaya çıkmaya devam ettiğini vurguladı.

“Tedaviye dikkat edilmeli”

Varyantların hastalığın seyrini etkilediğini ve endişe uyandıran bazı varyantların laboratuvar testlerinden ve ilaçların etkilerinden kaçabilme yeteneğine sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Topkaya, bu nedenle Covid-19’un tedavisinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Özellikle grip benzeri belirtiler gösteren Covid-19 hastalarında hastalığın erken saptanmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Topkaya, Covid-19 için etkili bir ilaç bulunmaması nedeniyle koruyucu önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

“Covid kurallarına uyulmalı”

Son olarak, maske kullanımı, sosyal mesafe, kalabalık ortamlardan kaçınma, el hijyeni ve hasta izolasyonu gibi önlemlerin tekrar hatırlanması ve günlük hayatta uygulanmasının önemine değinen Prof. Dr. Topkaya, pandeminin başındaki önlemlere sıkıca uymak gerektiğini belirtti.

Exit mobile version