Gündem

Van Büyükşehir Belediyesi mazbatası AK Parti’ye verildi!

31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi’ni DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın kazandığı ilan edilmişti. Fakat Zeydan’ın seçilme yeterliliği ile ilgili tartışmalar seçimden hemen sonra başladı. Zeydan’ın memnu haklarının mahkeme kararıyla geri alınması, DEM Parti’nin itirazlarına ve YSK’ya yapılan başvurulara rağmen Van İl Seçim Kurulu’nun mazbatayı AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a vermesine neden oldu.

Zeydan’ın seçilme yeterliliği tartışması

Seçimlerde oyların yüzde 55,48’ini alarak birinci olan Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının seçimden önce mahkeme kararıyla geri alınması, seçilme yeterliliği ile ilgili tartışmaları alevlendirdi. DEM Parti, Zeydan’ın seçilme yeterliliğinin bulunduğuna dair itirazlar sunsa da Van İl Seçim Kurulu bu itirazları reddetti.

Mazbata AK Parti’ye verildi

Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğuyla aldığı kararla, Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına ve mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verildi.

DEM Parti karara tepkili

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu’nun kararına sert tepki gösterdi. Kararın hukuksuz ve gayri meşru olduğunu savunan DEM Parti, YSK’ya itirazda bulunacağını ve halk iradesinin korunması için mücadeleyi sürdüreceğini açıkladı.