Ekonomi

Varlık Yönetimi Şirketleri’nden şikayetler artıyor! Yüzde 5 bin faiz istiyorlar

Çözüm platformu Şikayetvar, bankalardan tahsili gecikmiş, sorunlu, takipte olan alacaklarını satın alan varlık yönetimi şirketlerini incelemeye aldı. Veriler, bu şirketlere yönelik şikayetlerin bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 114 arttığını gösteriyor.

Nisan ayı, şikayetlerin doruğa ulaştığı bir dönemken en sık karşılaşılan sorunlar, fahiş kâr talepleri, çalışanların saygısız tavırları ve uzlaşmaya yanaşmamaları gibi konular olarak sıralanıyor.

Şikayetler yüzde 114 arttı

Son zamanlarda artan enflasyon ve düşen alım gücü, vatandaşları kredi kartı veya kredi kullanımına yöneltiyor. Gelir-gider dengesi bozulan birçok kişi ise bankalardan borçlanmak zorunda kalıyor. Bu borçların tahsili de sorunlu hale geldiğinde, bankalar belirli bir yüzde karşılığında yetkilendirilen varlık yönetimi şirketlerine borçları devrediyor.

Varlık yönetimi şirketleri, devraldıkları borçları tahsil etmek için anlaşma, yapılandırma, icra takibi gibi işlemler uyguluyor. Ancak vatandaşlar, bu şirketlerle ilgili yaşadıkları sorunları Şikayetvar platformunda paylaşarak mağduriyetlerini ifade ediyor. Hatta, ilgili şirketlerle ilgili şikayetler bir önceki yılın aynı dönemiyle (Ocak-Ekim) kıyaslandığında 2023’te yüzde 114 arttı.

Çalışanlar çok saygısız

Platforma gelen şikayetler arasında, borçluların ana paralarının çok üzerinde taleplerde bulunulduğu, şirket çalışanlarının rahatsız edici tavırlar sergilediği ve borç ödemek isteyen vatandaşlarla uzlaşmaya yanaşılmadığı, borcun her geçen gün arttırılmak istendiği şeklindeki şikayetler bulunuyor.

ŞikayetVar’a gelen şikayetler

-“Varlık yönetimi şirketi 39.000 TL borcumu 158.000 TL olarak ödemi talep ediyor. Bu kazanç anlayışını anlayamıyorum. Borcu 10 katına çıkarmaya çalışıyorlar ve sürekli ailemi rahatsız ediyorlar. İndirim yapmalarını istedim ama kabul etmediler.”

-“Yıllardır varlık yönetim şirketi beni arıyor ve borcumu kapatmamı istiyor. Ancak, borcumun miktarı hızla artıyor. Kanuna göre alınan dosyanın yüzde 300’ünden fazla kar elde edilemezken, bu şirketler yüzde 3000 kar talep ediyor.”

-“Bin lira olan borcuma karşılık 5 bin istiyorlar. Kabul ettim, şimdi iş yerime icra yazısı gönderdiler. 16 bin istiyorlar. Bin liraya 16 bin TL borç olur mu? Asgari ücretle çalışan biri bunu nasıl ödeyebilir?”

-“Borcumu ödemek istedim, ama varlık yönetim şirketi yaklaşık 50 bin TL istedi ve tehditler savurdu. Bu tür davranışları kabul edilemez. Yardımcı olmuyorlar, insanları mağdur etmeye çalışıyorlar.”

-“Çalışanlar çok saygısızca davranıyor. 6 bin TL olan borcumu kapatmak istediğimde 19.500 TL istediler. ’10 bin TL var, yardımcı olun’ dedim, ama saygısızca davranarak bana borcumu ödemenin tek çaresi olduğunu söylediler.”

-“Varlık yönetim şirketleri yasalara ve borç yapılandırma kurallarına aykırı çalışıyorlar. Borçları katlayarak ödenemez hale getiriyorlar ve insanların yaşamını zorlaştırıyorlar. Eşimin cep telefonuna icra tehditleri içeren mesajlar attıkları için boşandık.”