Ekonomi

Vatandaşların kredi borçları ertelendi mi? Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Akbank

Corona virüsü salgınında pek çok vatandaş kredi borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Bu kapsamda internet sayfaları üzerinde borç yapılandırma araştırılıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), pandemi nedeniyle vatandaşları mağdur etmemek için yeni bir karar aldı. Söz konusu karara göre, ihtiyaç, taşıt, konut ve tüketici kredisi alan vatandaşlar için 30 Haziran 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü pandemisi nedeniyle, ekonomik olarak zor zamanlar yaşanıyor. Bu nedenle BDDK vatandaşlar rahatlatmak için bir dizi karar aldı. Kurum resmi internet sayfasından yayınlanan karar, Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Akbank gibi kamu ve özel bankalardan kredi çeken vatandaşları da ilgilendiriyor. İhtiyaç, taşıt, konut ve tüketici kredisi alan vatandaşlar, BDDK kararı ile beraber rahatlayacaklar.

İşte BDDK kararları:

Salgın nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde, reel kesimi, banka müşterilerini ve bankaları desteklemek amacıyla bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde geçici nitelikli bazı düzenlemeler yapan geçmişte alınmış bazı kararları ve talimatları tekrar değerlendirdi.

Kurul, değerlendirme sonucunda, salgının olası etkilerinin devam ettiği içinde bulunulan süreçte, söz konusu düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasının yerinde olacağına ve bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020’den 30 Haziran 2021’e uzattı.

Buna göre, 30 Haziran 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.
Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021’e kadar sürecek.

Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık devam edecek. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup’ta sınıflandırılma şartı 30 Haziran 2021’e kadar uygulanmayacak.

Düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.
Öte yandan, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin resmin daha şeffaf bir şekilde analiz edilmesini ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesini teminen belirli düzenlemelere ise 31 Aralık 2020’den itibaren son verilecek.