Ekonomi

Vergi harç ve cezalarda artış yürürlükte: Yeni oran yüzde 58,46

Yeniden değerleme oranıyla ilgili yeni kararlar Resmi Gazete’de duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50’ye kadar arttırma veya azaltma yetkisine sahip olduğu bu oran, bu yıl için yüzde 58,46 olarak belirlendi. Erdoğan, geçtiğimiz yıl bu yetkisini kullanarak Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni yüzde 122,9’dan yüzde 61,5’e düşürmüştü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenleme kapsamında, 2023 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlendiği açıklandı. Düzenleme, daha önce yayımlanan tebliğlerin de geçerli olduğunu vurguladı.

Ekim ayı enflasyon verileri baz alındı

TÜİK’in Ekim ayı enflasyon verileri baz alınarak hesaplanan 2024 yılı yeniden değerleme oranı, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar gibi birçok alanda etkili olacak şekilde belirlendi.

Cumhurbaşkanının vergi ve harçlarda yüzde 50’ye kadar arttırma veya azaltma yetkisi Vergi Usul Kanunu’na dayanıyor. Geçen yıl bu yetkiyi kullanarak Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni yüzde 122,9’dan yüzde 61,5’e düşüren Erdoğan, bu yıl da genel olarak vergi, harç ve cezalarda yüzde 58,46’lık bir artışı onayladı.