Ekonomi

Vergi sistemi değişiyor: Sigara içenler dikkat!

Türkiye’de corona virüsü pandemisi sonrası neredeyse her alanda değişiklikler yapılmaya devam ediliyor. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Buna göre, asgari maktu modeline geçiş yapılacak. Yeni düzenleme sigara içenleri de etkiliyor. Daha ucuz sigara tercih edilmesi halinde halinde vergi tahsilatını garantiliyor. Nispi vergi ise yüksek fiyattan satılan sigaralardan oransal vergi alınmasını sağlıyor.

Türkiye nispi vergileme modelinden, asgari maktu ağırlıklı modele geçecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak olan düzenleme ile vergilerin gelir içindeki payının da artırılması planlanıyor.

Sigara fiyat artışına gerek kalmadı

Asgari maktu sistemine geçilmesi sigara içenleri de etkileyecek. Yeni sistem ile sigara fiyat artışına gerek kalmadı. Eğer nispi oran düşürülmeyip, maktu vergiler artsaydı enflasyona etkisi 50-100 baz puan arasında olacaktı. Asgari maktu, sigara tüketicilerinin daha ucuz sigara tercih etmesi halinde vergi tahsilatını garantiliyor. Nispi vergi ise yüksek fiyattan satılan sigaralardan oransal vergi alınmasını sağlıyor.

Daha istikrarlı bir modele geçiliyor

Yeni sistem hakkında değerlendirmede bulunan, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, “Vergi düzenlemesi makroekonomik reformlar kapsamında yapılıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında AB ülkelerinde olduğu gibi asgari maktu ağırlıklı modele geçiyoruz. Zam olunca daha çok vergi alınıyor. Bu uygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın düzenlemesine göre, vergisel teşvikler ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.
.