Gündem

Virüsler hızla yayılıyor: Bakanlık ‘acele’ koduyla uyardı!

Türkiye’de tarımda da virüs endişesi yaşanıyor. Son olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Ticaret Bakanlığı’na ‘acele’ koduyla yazı gönderildiği öğrenildi. Söz konusu yazıya göre, ToLCNDV son dönemde dünyada hızla yayılıyor. Bu kapsamda yapılan açıklamada, “Virüs, yakın çevremizde bulunması ve geniş konukçularının da olması sebebiyle ülkemiz açısından büyük risk teşkil etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Hıyar, kavun, bal kabağı, domates ve biber gibi çok sayıda üründe konakçılık yapan virüs ile ilgili uyarı geldi. Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Ticaret Bakanlığı’na ‘acele’ koduyla uyarı yazısı gönderildi. Söz konusu yazıda ToLCNDV’nin son dönemde dünyada hızla yayıldığı belirtildi.

Türkiye’de yok

Türkiye’de virüsün bulunmadığı ifade edilen yazıda, “ToLCNDV ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak Asya (İran, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan), Avrupa (Yunanistan, İtalya, İspanya) ve Afrika’da (Cezayir, Fas, Tunus ve Seyşeller) yakın çevremizde yaygın olarak saptanmıştır. EPPO Alert Listesinde de bulunan virüs, yakın çevremizde bulunması ve geniş konukçularının da olması sebebiyle ülkemiz açısından büyük risk teşkil etmektedir” açıklaması yapıldı.

ToMMV virüsü tohumlar ile taşınabiliyor

ToMMV virüsüne ilişkin bilgilendireme de yapılan yazıda, virüsün tohumlarla taşınabildiği ifade edildi. Söz konusu virüsün, İsrail ile sınır komşumuz İran başta olmak üzere Çin, ABD, Brezilya, Meksika, İspanya, Çek Cumhuriyeti’nde de bulunduğu açıklandı. Domates, biber, tütün, turp gibi çeşitli ürünlerinde konaklayan virüs için tohumlarda, tohumların ari olduğu bilinen bir üretim yeri menşeli olduğu, üretim yerinin adı ve tohumların ihracatçı ülke tarafından analize tabi tutulduğu yönünde sertifikalar talep edileceği açıklandı.