Gündem

Vladimir Putin Rusya’daki en büyük darbesini yedi: Danışmanı savaşa tepki gösterip istifa etti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte Batı’dan Rusya’ya yönelik yaptırım kararları gelmeye başladı ve bu işgal harekatı, Rusya içinde de farklı söylemlerin gündeme gelmesine yol açtı. Dünyanın birçok noktasında Rusya’ya, Rus oligarklarına ve hatta Rus vatandaşlarına karşı yaptırım kararları alınırken, Rus ekonomisi büyük darbeler yedi. Rusya’da savaş karşıtı söylemler ve Vladimir Putin’e karşı tepkiler artarken, Putin’e bir darbe de danışmanından geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı ve iklim elçisi Anatoly Chubais, savaşın 28. gününde işgal girişimine tepki göstererek görevinden istifa etti. İstifa sonrası ülkeyi de terk eden Chubais, böylece savaşa tepki gösteren ve Kremlin’den ayrılan en üst düzey yetkili oldu.

Vladimir Putin’e Beklenmedik Darbe

Ukrayna’da devam eden işgal harekatının 28. gününde Vladimir Putin, beklemediği yerden bir darbe yedi. Vladimir Putin’in danışmanı ve iklim elçisi Anatoly Chubais, Ukrayna’daki işgal girişimine tepki gösterdi ve istifa ederek ülkeyi terk etti. Böylece Chubais, Ukrayna işgaline tepki göstererek Kremlin’den ayrılan en üst düzey yetkili isim oldu. Kremlin’de bomba etkisi yaratan gelişmenin ardından istifaya dair resmi bir açıklama yapılmadı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Chubais’in istifasına yönelik gelen sorulara yanıt vermedi.

Anatoly Chubais Kimdir?

Anatoly Chubais, 1990 yılından bu yana Rusya Federasyonu’nun yönetiminde yer alan ve Vladimir Putin yönetiminde de kalan nadir isimlerden biriydi. Öte yandan Chubais, Batı’yla da yakın ilişkiler sürdüren birkaç ekonomik reformcu isimlerin arasında yer alıyordu. 66 yaşındaki Anatoly Chubais, Rusya’nın 1990’lı yıllardaki özelleştirme hamlelerinin de mimarlarından biri olarak görülüyordu. Ekonomik reformlardaki mimarlar arasında yer alan Chubais, bu nedenlerle Vladimir Putin tarafından kalkınma elçisi olarak atanmıştı. Chubais atanana kadar dev şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevler alıyordu.