GündemSağlık

Vurulduğu aşının üzerinden 3 ay geçenler dikkat!

Türkiye’de corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son verilere göre, toplam 46 milyon 952 bin 944 kişiye ikinci doz corona virüsü aşıları vuruldu. Vatandaşlar 3. Doz aşılarını ne zaman olması gerektiğini merak ediyorlar. Bu kapsamda İngiltere’deki Imperial College London Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, 3 ila 6 ay sonra aşının etkinliğinin azalmaya başladığı bildirildi.

İngiltere’de yapılan bilimsel bir çalışma sonucunda ikinci doz corona virüsü aşısının alımını takip eden 3 ila 6 ay sonra aşının etkinliğinin azalmaya başladığı ve bulaş riskinin yükselmeye başladığı bildirildi.

Sürüntü örnekleri incelendi

Yaklaşık 100 bin kişiden alınan sürüntü örneğinden alınan verilere göre, aşılama etkinliği ölçüldü.

Çalışma verilerine göre, ikinci doz aşıyı olanlarda, 3 ila 6 aylık dilimde enfeksiyon (Covid-19) yayılma hızı yüksek bulunarak aşının etkinliğinin azalmaya başladığı tespit edildi. İkinci aşıdan üç ila altı ay sonra enfeksiyon oranları (yayılma hızı) yeniden yüzde 0.55’e yükseldi. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda coronavirüsü aşısında destekleyici dozların nüfus enfeksiyon düzeylerini düşürerek artan koruma olasılığı sağladığı ifade edildi.