Teknoloji

Web Sitesi Kurmak için İlk Adım: Mükemmel Bir Domain Almak

İnternet üzerindeki varlığınızın en önemli belirleyicisi olan web siteleri artık bireysel kullanıcılardan, küçük işletmelere ve hatta büyük firmalara kadar herkesin gündeminde! Bir web sitesi sahibi olabilmek için de ilk adım elbette domain yani alan adı seçmekte. İnternetteki varlığınızı, prestijinizi, tanınırlığını ve eğer e-ticaretle uğraşıyorsanız satışlarınızı, doğrudan etkileyebilecek kadar önemli olan alan adınızı seçerken en doğru kararı verebilmeniz için bu yazıyı hazırladık.

Bildiğiniz gibi alan adı, kullanıcıların web sitelerine ulaşırken tarayıcılarının adres çubuğuna yazdıkları “www” ile başlayan URL adreslerinin bir kısmıdır. Bir URL adresi; “www.domainadı.uzantı (TLD domain)” kısımlarından oluşur. Bu adresi girerek kabaca tarayıcınıza nereye gideceğini söylersiniz. Alan adınızın anlamlı olması, kolay hatırlanabilirliğini etkileyen en önemli unsurdur. Kolay hatırlanabilen bir domain de elbette siteniz için daha fazla tıklanma ve ziyaretçi anlamına gelecektir.

Bu sebeple en doğru alan adını seçerek web sitenizi hazırlamak için bilmeniz gereken önemli püf noktaları bulunur. Markanızın ya da web sitenizin başarısı buna bağlı olabilir.

Harika Bir Domain Nasıl Seçilir?

Siteniz ya da işletmeniz için harika bir domain seçmek için takip etmeniz gereken adımlar vardır. Size sunacağımız bu adımları takip ederek şahsınız ya da markanız için en ideal alan adını seçmekte hiç de zorlanmayacaksınız. Önceliğiniz alan adınızın akılda kalıcı, okunurken ahengi olan, hatırlaması ve yazması kolay olan bir kelime grubu içermesini sağlamak olmalıdır.

Domain seçerken izleyeceğiniz adımları aşağıdaki başlıklar altında detaylı inceleyelim.

Doğru Alan Adı Uzantısı

Markanızı temsil edecek alan adını seçerken; uzantının da kolay okunur, genel geçer uzantılar arasında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Sizlerin de aşina olduğu gibi en popüler alan adı uzantıları arasında .com, .net, .us ve .org gelirken, son zamanlarda bunların yanına .ist, .co, .ly, .info ve . xyz de özellikle web ve mobil uygulamalar arasında popülerleşerek eklendi.

Örneğin; .org kullanıcılara güvenli bilgi kaynaklarını çağrıştıran bir uzantı olduğu için organizasyonlar ve hayır kurumları için ideal bir uzantıdır. Bunun yanında .net, web tabanlı hizmet ve uygulamaları çağrıştırırken, .co sıklıkla ticari işletmeler ve kelime oyunu yapmak isteyenler tarafından tercih edilir. Uzantılar ararsında hala çok popüler olan .com ise en kolay hatırlanan uzantılardan biridir.

Sıradan Değil Markayı Çağrıştıran

Yaratıcı bir alan adı her zaman daha akılda kalıcı olacaktır. Ziyaretçilerinizi çeşitli alan adı uzantılarından da yardım alarak eğlenceli bir hale getirdiğiniz alan adınızla karşılamanız onları yeniden sitenize gelmeye teşvik edecek ve akılda kalıcılığını artıracaktır.

Yeni kelimeler üretmekten ya da markanızla ilgili kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin. Eğer aklınıza pek bir şey gelmiyorsa internet üzerindeki alan adı oluşturucu uygulamaları kullanarak rastgele alan adları oluşturarak beyin fırtınası da yapabilirsiniz.

Kısa ve Öz Olmalı

Uzun alan adları, hem okumayı zorlaştırmakta hem de akılda kalmamaktadırlar. Bu yüzden kısa ve öz bir alan adı seçmek ziyaretçilerinizin işini kolaylaştırabilir. Ortalama 10-12 karakterden oluşan alan adları çokça tercih edilmektedir.

Kolay Yazılabilir ve Okunabilir

İnternet kullanıcılarının hepsi on parmak klavye kullanamadıkları için yazımı da okunması kadar kolay olan bir alan adı seçmek, ziyaretçilerinizin işini kolaylaştırırken size de daha fazla trafik sağlayacaktır.

İşinizi Tanımlayan “O” Sözcük

Sizi, markanızı, yaptığınız işi ya da ürünlerinizi tek bir kelimeyle anlatan o kelimeyi bulduğunuzda mutlaka alan adınızın içinde kullanmalısınız.

İyice Emin Olun

Alan adınızı daha sonra değiştirmek istediğinizde size büyük zaman, para ve SEO sıralaması kaybettirecektir. Bu sebeple ileriyi de düşünerek, en doğru alan adını seçmenizde oldukça fayda var.

En İyi Domain Seçimi için Nelere Dikkat Edilmeli?

Sizin için en iyi domaini seçmenin ne kadar önemli olduğunu yine ihtiyaçlarınız belirleyecektir ancak üç temel kural, seçiminizin markanız ya da sitenizin başarısını doğrudan etkileyecektir. Bu üç temel kuralı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Sitenizi ziyaret edenlerin göreceği ilk şey alan adınız olacaktır. İyi bir alan adı seçmek, ziyaretçilerinizde doğru ve kalıcı bir etki bırakmanızda önemli rol oynayacaktır. Kötü bir seçim ise ziyaretçilerinizin geri dönme oranlarını düşürecek ve kalıcı olmalarını engelleyecektir.

 

  1. SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu. SEO, alan adınızından doğrudan etkilenecektir. Alan adınızın içerisinde sizi anlatan, ya da işinizi temsil eden bir anahtar kelime bulunması, arama motorların çok daha üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olacaktır.

 

  1. Markanız için belirleyicidir. Markalaşma sürecinde olan ya da markanızı bir üst kademeye taşımayı amaçlayan bir küçük işletme olabilirsiniz. Alan adı seçimi sizin de müşteri kitlenizle buluşmanız ve markalaşmanızda oldukça önemli rol oynayacaktır.

 

  1. Başka bir işletme ya da kişi tarafından telifi alınmış, herhangi bir mecrada kullanılıyor olan ya da çok benzerleri bulunan alan adlarından kaçının. Alan adınızı aldıktan sonra sosyal medya hesaplarınızda aynı ismi ve markayı kullanamayacak olursanız, markanızın sürdürülebilirliği açısından bir çıkmaza girebilirsiniz. Bunun için kısa bir ön araştırmayla sosyal medya hesaplarını önceden oluşturmak akıllıca olabilir.

Nereden Domain Sorgulama İşlemi Yapılmalı?

Telifi alınmış mı ya da kullanılıyor mu sorusu ortaya çıktığında domain sorgulama işlemi oldukça ön plana çıkar. Natro’nun domain sorgulama sayfasında, çoklu domain sorgulama yapabilirsiniz. Burada aynı zamanda satın alınmış domainlerin Whois bilgilerine de erişme şansına sahip olabilirsiniz.

Bu uygulama sayesinde tek tek aklınıza gelen her kelimeyi ya da alan adını arama motorlarında aramak zorunda kalmazsınız.

Sorgulama işlemi yaparken anahtar kelimelere, markanızın adına ya da markanızı tanımlayan kilit kelimeye odaklanabilir, kelime oyunu yapıp özgün bir alan adı oluşturmayı seçtiyseniz daha önce kimsenin bunu kullanmadığından da emin olabilirsiniz.

Domain Aldım, Şimdi Ne Yapmalıyım?

En zor kısmı atlattınız, tebrikler. Şimdi sırada sitenizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir hosting paketi seçmekte.

Sınır Tanımayan Web Hosting Seçimi

Natro’nun web hosting sayfasında, kendiniz için en uygun paketi seçerek, kendinize ait disk alanı, trafik kotası RAM ve CPU özellikleri ve mail barındırma gibi çeşitli ihtiyaçlarınıza cevap veren bir hosting hizmeti kiralayabilirsiniz. Eğer neye ihtiyacınız olabileceğinden emin değilseniz, Natro’nun 7/24 yardım ve destek veren müşteri temsilcileriyle irtibata geçebilirsiniz.

En Avantajlı Mail Hosting

Natro’nun web hosting paketlerinden birini aldığınızda ücretsiz olarak XMail Std paketine de sahip olursunuz. Standart bir mail barındırma hizmetidir olan XMail ile sitenizin alan adına sahip her bir mail adresi için 250 MB alana, anti virüs ve spam korumasına, ortak ya da kişisel adres defteri ve takvim gibi uygulamalara sahip olabilirsiniz. Daha fazla mail alanına ihtiyaç duyduğunuzda ise bir üst pakete rahatlıkla geçebilirsiniz.

Google Sıralamalarında Yükselme Avantajı Sunan SSL Sertifikası

SEO uyumlu bir web sitesi, tanınırlığını, markanızın prestijini ve ziyaretçi sayınızı doğrudan etkileyecektir. SSL Sertifikasına sahip bir site ise arama motorlarında güvenilirliği sertifika ile korunmaya alınmış olduğu için daha üst sıralarda çıkacaktır. Dolayısıyla web siteniz için hosting paketi seçerken tercihinizi, SSL sertifikası sunan ya da rahatça sertifika almanıza yardımcı olacak paketlerden yana kullanmanız hem size zaman kazandıracak hem de sitenizin güvenilirliğini artıracaktır.