Gündem

X-ray cihazından geçiren özel güvenlik görevlileri üst arama da yapabilir mi: EGM cevabı verdi!

Birçok özel şirkette, AVM’lerde ve gişe kontrol noktalarında özel güvenlikler bulunuyor. Güvenlik görevlilerinin X-ray cihazından geçirme ve dedektörle bakma gibi görevleri bulunuyor. Peki, özel güvenlikler üst arama da yapabilir mi? Konu ile ilgili olarak EGM açıklamada bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), bugün yaptığı basın açıklamasında özel güvenliklerin görevlerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

EGM tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ, DUYARLI KAPIDAN VE X-RAY CİHAZINDAN GEÇİRME, DEDEKTÖRLE ARAMA GİBİ ÖNLEYİCİ ARAMANIN YANI SIRA MEVZUATLA VERİLMİŞ DİĞER GÖREVLERİ YAPABİLİR.

BU ARAMALAR SONUCUNDA SUÇ TEŞKİL EDEBİLECEK VE MAHKEMEDE DELİL OLABİLECEK HER TÜRLÜ MALZEMENİN TEMİNİ İÇİN YAPILACAK ARAMALAR MAHKEME KARARINA GÖRE YAPILIR.

Bazı basın yayın organlarında “Yargıtay’dan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak” başlığı ile yer alan haberler sanki özel güvenliğin önleyici arama yapamayacağı şeklinde anlaşılmış olup, aşağıdaki bilgilendirici mahiyetteki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri” başlıklı 7’nci maddesi ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin “Özel güvenlik görevlilerinin kontrol yetkileri” başlıklı 21’inci maddesinde, özel güvenlik görevlilerinin yetkileri tanımlanmıştır. Özel güvenlik görevlilerinin; koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyalarını Xray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme ve görev alanında haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve mevzuatla tanımlanmış diğer yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Adli aramalar hâkim kararı veya Cumhuriyet Savcısı emri ile yapılabilecek aramalar olup, sadece adli kolluk birimlerince yapılabilmektedir.

Polis dâhil olmak üzere adli kolluk birimleri, adli aramaları gerekli adli mercilerden izin alarak yapmakta, suç soruşturmalarında elde edilen suç delillerine ilişkin iş ve işlemler Ceza Muhakemesi Kanununa ve mevzuatına uygun yürütülmekte ve gerekli tutanaklar tanzim edilmektedir.

Özel güvenlik görevlilerinin anılan kararda da belirtildiği üzere genel kolluk gibi adli arama yetkisi bulunmamakta ancak genel kolluğun olmadığı yerlerde görev yaparken güvenlik sistem ve cihazları ile önleyici amaçlı kontroller yapabilmekte, bir suç unsuru veya şüpheli durumla karşılaştığında genel kolluğa haber vererek şüpheli şahısları genel kolluk gelinceye kadar kontrol altında tutabilmekte, genel kollukça adli ve idari işlem tesis edilmesini sağlamaktadır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarında Kanunca tanımlanmış yetkilerini Kanunda belirtildiği şekilde kullanmalarında engel bir durum bulunmamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.