Yağ Satışlarında Sınırlandırma Şimdi İngiltere’de de Başladı!

Rusya ve Ukrayna arasında ki savaşın etkileri tüm dünyada hissediliyor. Olumsuz etkiler yalnızca üzerinde yaşayan masumların hayatını değil, tüm dünya insanlarını bir şekilde etkiliyor. Birçok ürünün üretiminde ve dünyaya ihracatında dünya devi konumunda olan Ukrayna, savaşın etkisiyle bunları tedarik edemiyor. Tedarik zincirinde meydana gelen bu aksaklık, birçok ürünün stoklarda tükenmesiyle ve raflarda yerini alamamasıyla sonuçlanıyor. Özellikle ayçiçeği üretiminde dünyanın bir numaralı ülkesi konumunda olan Ukrayna, yolda ortalama 14 milyon ton ayçiçeği üretmektedir. Savaşta olduğu Rusya ise 11 milyon ton üretimle Ukrayna’yı takip ediyor. Bu iki bitkisel yağ üreticisinde dev olan ülkenin savaş halinde olması, bu ürünlerin tedarikini oldukça zor hale getirmektedir.

Yemeklik Yağ Satışında Sınırlama

Ayçiçek yağı tedarikinin çok önemli bir kısmını Ukrayna’dan sağlayan İngiltere, bu tedarik zincirinin savaş sebebiyle olumsuz yönde etkilenmesiyle aksaklıklar yaşıyor. Ülkede yer alan bazı süpermarketler her müşterinin belli sayıda bitkisel yağ alabilmesiyle sonuçlanan bir takım sınırlandırmalar getirdi.

Ayçiçek yağını büyük oranda Ukrayna’dan tedarik eden İngiltere, ürünü müşteriye sunmak konusunda oldukça zor zamanlar geçiriyor. Rusya – Ukrayna savaşı sebebiyle ithalat zincirinde meydana gelen aksaklıklar, Ayçiçek yağlarının stoklarda oldukça azalmasına ve Ayçiçek yağı temin edemeyenlerin diğer alternatif ürünlere yönelmesine sebep oldu. İngiltere perakende ticaretinin temsilcisi konumunda olan British Retail Consortium örgütü, yaşanan sınırlandırmaların geçici olduğunu ifade ederken, yaşanan bu sınırlandırmalardaki amacın ise ürünlere herkesin ulaşabilmesini sağlamak olduğunu açıklamalarına ekledi.

Kişi Başı En Fazla 2 Adet Alınabiliyor

BBC Türkçe’nin yaptığı bir haber doğrultusunda, birçok farklı marketin ürünlerin satışında sınırlandırmalarına gittiğini ve marketlerin birbirinden farklı sınırlandırmalar kullandığını ifade etti. Yapılan haberde örnekler de veren BBC Türkçe; önemli market zincirlerinden biri olan Tesco’nun müşteri başına en fazla 3 adet Ayçiçek yağı satışı yaptığını ifade ederken, Waitrose ve Morrisons isimli market zincirin müşteri başına en fazla 2 adet Ayçiçek yağı ile sınırlandırmalara katıldığını ekledi.

Şimdilik Problem Yok Ancak Gelecekte Olması Muhtemel

Uzmanlar yemeklik yağ konusunda müşterilerin birçok farklı alternatife sahip olduklarını ifade etti. Sınırlamalar sayesinde herkesin ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ancak gelecek zamanlarda Ayçiçek yağı bulmanın oldukça zorlaşabileceğini açıkladılar.

Exit mobile version