Yapılan düzenlemeyle birlikte sürücülere bir belge zorunlu hale getirildi. Alınan karara göre, psikoteknik belgesi olmayan sürücüye hem ceza kesilecek hem de 2 yıl araba kullanmasına izin verilmeyecek. Bu kapsamda, yanında belgeyi taşımayan sürücüler hem ceza ödeyecek hem de araç kullanamayacaklar.
Ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi alması zorunlu hale getirildi. Genelge göre, zorunlu olan psikoteknik belgesini bulundurmayan sürücüye, 1606 TL para cezası kesilecek. Öte yandan araç kullanmalarına da izin verilmeyecek. Ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgeleri 1 Ocak’tan itibaren e-devlet uygulamasının yanı sıra polis ve jandarmanın online sistemlerinde de takip edilecek.
PSİKOTEKNİK BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Psikoteknik için istenen belgeler, ticari şoförlük ile ehliyete uygunluk arasında değişiklik göstermektedir. Ayrı değerlendirmek gerekirse; ticari şoförlerden istenen belgeler şunlardır:
*Ehliyet Fotokopisi
*Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
*2 Adet Fotoğraf
Ehliyet alımında istenen psikoteknik belgesi için istenen evraklar şu şekildedir:
*Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
*Ceza Tutanağı Aslı ve Fotokopisi
*2 Adet Fotoğraf
PSİKOTEKNİK BELGESİ ÜCRETİ NE KADAR?
Psikoteknik belgesinin ücreti 2021 yılında KDV hariç 180 lira ile 250 lira arasında bir ücreti var.
PSİKOTEKNİK BELGESİ ZİHİNSEL TESTLER
Psikoteknik belgesini almak için yapılan zihinsel testler, içerisinde dikkat, algı ve muhakeme becerilerini bulundurmaktadır. Psikoteknik testlerin zihinsel ayağında yapılacak beceri testleri şu şekilde sıralanabilir:
*Dikkat testleri
*Algılama alanı testleri
*Hız ve mesafe kavrama testleri
*Geniş bir görüş alanı içerisinde uyaran fark etme testleri
*Şekil algılama testleri
*Görsel süreklilik testleri
Bu testler içerisinde, trafikte yolun gelişi, zamanı ve mekanı algılama gibi bilişsel beceriler yer almaktadır. Araç kullanımında genellikle kişilerin sahip olacağı 140 derecelik görüş açısı ile testlerin yapılması, kişilerin araç içerisinde görüş alanlarının ne kadar geniş olabileceğini göstermektedir. Dikkat testlerinde bu 140 derelik bakış açısı içerisinde yola odaklanma, gerekli refleksi gösterme ya da yol takibi, dikkat sürekliliği gibi beceriler test edilmektedir. Şekil algısı testlerinde ise 140 derecelik açıda yapılacak 20 ya da 30 deneme ile görsel süreklilik değerlendirilir.
BELGE NEREDEN ALINIR?
Belge sahibi olmak isteyen sürücülere, dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN GÖZÜKÜYOR
Psikoteknik belgesi için yapılan testler ile değerlendirme sonucu olumlu çıkarsa psikiyatri doktorunun onayıyla birlikte rapor e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebiliyor.