Yanında bu belge olmayan araç sürücüsü yandı: Hem para ödeyecekler, hem de 2 yıl araba kullanamayacaklar!

Bu sene yapılan düzenleme ile beraber araç sürücüleri için bir belge zorunluluğu getirildi. Söz konusu düzenlemeye göre, ortalama 150 TL ödeyerek alınan psikoteknik belgesi yanında olmayan araç sürücüleri hem para ödeyecekler, hem de 2 yıl araba kullanamayacaklar.

Ülkemizde ticari araç sürücülerinin yetkili merkezlerden psikoteknik belgesi alması gerekiyor. 1 Temmuz 2021 itibariyle yanında psikoteknik belgesi olamayan sürücülere para cezası kesiliyor ve sürücüler trafikten men ediliyor. Belge ile beraber uzun yol sürücülüğü, kargo veya insan taşımacılığı ve ağır vasıta sürücülüğü yapmak isteyen kişilerin bu mesleğe uygun olup olmadığı belirleniyor.

Psikoteknik belgesi nereden alınır?

İllere göre farklılık gösterse de ortalama 150 TL olan belge, belirlenmiş devlet kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan alınıyor. Belge sahibi olmak isteyen sürücülere, dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz

Psikoteknik belgesi için yapılan testler ile değerlendirme sonucu olumlu çıkarsa psikiyatri doktorunun onayıyla birlikte rapor e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebiliyor.

Exit mobile version