Teknoloji

Yapay zeka hayat hikayemizi analiz ederek ne zaman öleceğimizi tahmin ediyor

Yapay zekanın hayatımıza yayılmasıyla birlikte, artık günlük yaşantımızın birçok alanında bu teknolojiye rastlamak mümkün. Bir fırının içindeki yemeği tespit edip pişirme süresini ve sıcaklığını otomatik ayarlayabilen yapay zeka algoritmaları gibi. Bu teknoloji, şimdi de insan ömrünü tahmin etmeye odaklandı.

Bilim insanları, bir kişinin hayat hikayesini analiz ederek ne zaman öleceği, gelecekte neler yaşayacağı ve kaç para kazanacağı konusunda tahminlerde bulunabilen yeni bir algoritma geliştirdi. “Life2vec” adı verilen bu model, ChatGPT gibi basit bir sohbet botu prensibiyle çalışıyor.

6 milyon insanın verileri girildi

Daily Mail’in haberine göre, bilim insanları algoritmayı 2008 ile 2016 yılları arasındaki altı milyonun üzerinde gerçek insanın verileriyle eğitti. Gelir, meslek, ikamet yeri, yaralanmalar ve gebelik geçmişi gibi çeşitli bilgileri içeren bu veri seti üzerinde eğitilen model, kişinin erken ölme olasılığını veya ömrü boyunca gelirini tahmin edebiliyor.

Yüzde 75 oranında doğru bildi

Life2vec modelinin, 2020 itibariyle ölen kişileri yüzde 75’ten fazla doğruluk oranıyla doğru bir şekilde tahmin ettiği belirtiliyor. Yapay zeka, erken ölme riskini artıran faktörler arasında erkek olmak, zihinsel sağlık tanısı ve vasıflı bir mesleğe sahip olmayı öne çıkartırken; daha uzun yaşamla ilişkilendirilen faktörler arasında yüksek gelir ve liderlik rolü yer alıyor.

Henüz halka açık değil

Life2vec, hayatın farklı dönemlerini bir cümledeki kelimeler gibi değerlendirerek, eğitilen verilere dayanarak kişinin gelecekteki yaşamını öngörebiliyor. Ancak, bu sistem henüz halka açık değil ve verilerin gizliliğini koruma amacıyla kullanıma sunulmamış durumda. Baş araştırmacı Sune Lehmann, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, eğitim verilerini oluşturan kişilerin kişisel bilgilerinin güvende olduğunu vurguladı.