Teknoloji

Yapay zeka yatırımı Google çalışanlarını işsiz bırakabilir

Google, yapay zeka teknolojilerine olan yatırımlarını artırarak, şirket içerisindeki bazı çalışanlarını işten çıkarmayı planlıyor. The Information’ın elde ettiği bilgilere göre, şirket, 30 bin kişilik reklam satış birimini yeniden yapılandırmayı düşünüyor ve bu durumun daha fazla işten çıkarmaya yol açabileceği ifade ediliyor. Zaten bu yıl içerisinde küresel ekonomik belirsizliklere bağlı olarak Google, 12 binden fazla çalışanını işten çıkarmıştı.

Rapora göre, Google, reklam işlerini yürütmek adına yapay zeka, makine öğrenimi ve otomasyonu daha etkin bir şekilde kullanmayı planlıyor. Geçen yıl başlatılan GenAI adlı yapay zeka platformu, reklam verenler ve müşteriler için reklam deneyimini iyileştirmek amacıyla kullanılmıştı. Ancak yeni rapor, Google’ın yapay zekayı sadece müşteri deneyiminde değil, aynı zamanda şirket içindeki süreçlerde de kullanarak daha fazla verimlilik sağlamayı amaçladığını gösteriyor.

İnsan gücüne ihtiyaç kalmayacak

Google’ın bu yapay zeka odaklı stratejisinin, özellikle reklam satış birimi olmak üzere belirli iş birimlerinde daha az insan gücüne ihtiyaç duyması anlamına geliyor. Performance Max reklam aracının kullanılmasıyla birlikte, belirli reklam konularında uzmanlaşmak için daha az çalışana ihtiyaç duyulabileceği öngörülüyor.

Ancak, bu değişikliklerin Google çalışanlarını ne kadar etkileyeceği ve hangi birimleri kapsayacağı henüz tam olarak belirsiz. Google’ın müşteri sayısında bir artış olmadığı sürece, şirket içindeki verimliliğin artmasıyla birlikte daha az çalışana ihtiyaç duyulması muhtemeldir. Google, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini kullanarak daha etkin ve hızlı bir şekilde hizmet sunma yolunda attığı bu adımla, endüstrideki diğer teknoloji devleriyle rekabet avantajını sürdürmeyi hedefliyor.