Çin’de hayatını kaybeden kişilerin, yapay zeka destekli yazılımlar aracılığıyla yakınlarıyla iletişim kurabildiği bir uygulama geliştirildi. “Hayalet bot” adını taşıyan bu uygulama, ölen kişilerin ses ve görüntülerini yakınlarıyla buluşturarak büyük ilgi çekti. Super Brain adlı teknoloji firması, yapay zeka yazılımları sayesinde ölülerin dijital bir avatarının oluşturulabileceği uygulamayı tanıttı.
Çinli Super Brain’in kurucusu Zhang Zewei, “Yapay zeka teknolojisi söz konusu olduğunda Çin dünya çapında lider. Çin’de bu programlara ihtiyaç duyan çok sayıda kişi var. Bu da bize avantaj sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Fiyatları belli oldu
Fiyatları 10 bin ile 20 bin yuan (yaklaşık 41 bin 400 TL ila 82 bin 800 TL) arasında değişen bu teknolojinin potansiyel müşteri kitlesi, ölen kişilerin yakınları, çocuklarıyla zaman geçiremeyen ebeveynler ve eski sevgililerin avatarlarını yaptırmak isteyen kişileri içeriyor.
Super Brain’in bir müşterisi olan Seakoo Wu, oğlunu 22 yaşında kaybettikten sonra şirketle iş birliği yaparak oğlunun avatarını oluşturdu. Oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde cep telefonundan gelen robotik sesle oğlunun konuşmalarını dinleyen Wu, bu sayede duygusal bir bağ kurduğunu ifade etti.
Uzmanlar sıcak bakmıyor
Ancak, bu tarz yapay zeka uygulamalarının psikolojik ve etik boyutları konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar bulunuyor. Bath Üniversitesi’nden Tal Morse, ‘hayalet botların tasarlandıkları kişiliğe ne kadar ‘sadık’ olduklarına dair kilit bir soru olduğunu ve bu tarz uygulamaların temsil etmeleri gereken kişinin anısını ‘kirletecek’ şeyler yaparlarsa ne olacağını sorguluyor.