Gündem

Yapılan dolandırıcılık film repliğini hatırlattı: Araba nerde? Para nerde?

Bursa’da yaşayan Y.Ö., internette gördüğü aracı satın almak istediği an, sıradan bir işlemin çok ötesinde, tam anlamıyla bir filmin senaryosunu andıran bir dolandırıcılığa karıştı. Bu olay, gerçek bir suç dramasına dönüşerek Y.Ö.’nün 1 milyon 765 bin lirasını kaybetmesine neden oldu.

Y.Ö.’nün başvurusu sonucu başlayan soruşturma, bir dolandırıcılık çetesinin izini sürerek, sazan sarmalı adı verilen hileli bir yöntemle yaklaşık 100 milyon lira değerinde bir vurgun yaptığını ortaya çıkardı.

Mühendis olduğunu söyleyerek güven kazandı

A.A. adındaki bir araç sahibi, otomobilini satmak için internet üzerinde 2 milyon TL’lik bir ilan yayınladı. Bu ilanı gören ve kendisini bir mühendis olarak tanıtan bir kişi, aracı satın almak istediğini belirterek A.A.’ya 20 bin lira kapora gönderdi. Ancak bu “mühendis,” ilanı kopyalayarak aynı aracı 1 milyon 765 bin lira fiyatla tekrar satışa çıkardı. Şimdi sıra, bu aracı satın almak isteyen Y.Ö.’deydi (35).

Şüpheli, Y.Ö.’ye, aracın gerçek sahibi A.A.’nın şehir dışında olduğunu ve otomobilin devrini kuzeninin yapacağını söyledi. Y.Ö. ile şüpheli bir noterde buluştular. Y.Ö., telefonda konuştuğu şüphelinin hesabına aracın satış bedelini gönderdi.

Noterde dolandırıcılık ortaya çıktı

Noterdeki işlemi yapacak olan kâtip devir işlemi için parayı A.A.’dan almak istedi. Y.Ö., parayı zaten şüphelinin verdiği hesaba gönderdiğini belirttiğinde, dolandırıcılık açığa çıktı.

Y.Ö.’nün şikayeti üzerine, Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri soruşturmayı başlattı ve bu çetenin 22 ayrı dolandırıcılık suçundan arandığını tespit etti.

Sorularını derinleştiren ekipler, bu şebekenin farklı illerde yaklaşık 100 milyon lira değerinde bir vurgun gerçekleştirdiğini keşfetti ve Z.B.’nin çeşitli dolandırıcılık suçlarından arandığını ortaya koydu.

Parayı altına yatırmışlar

Bu bulgular üzerine, siber polisler Adana merkezli operasyonlar düzenleyerek Batman ve Mersin’deki adreslere baskınlar düzenledi. 18 Ekim’deki bu operasyonlarda Z.B. ve A.Ö. ile birlikte İ.T. (23), M.K. (22), R.K. (23) ve T.Ö. (23) gözaltına alındı. Evlerde yapılan aramalarda 9 Cumhuriyet altını, 1 çeyrek altın ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Şüphelilerin, suçtan elde ettikleri parayı bir kısmını kripto paraya dönüştürdükleri, geri kalanını ise altına çevirdikleri tespit edildi.

Emniyete götürülen şüpheliler, suçlamaları reddetti. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 6 şüpheli, mahkeme tarafından tutuklandı.