GenelGündem

Yargıda dijital dönem başlıyor

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, kabine toplantısında yaptığı sunum ile yargıda gelinen son nokta hakkında bir sunum yaptı.

Adalet Bakanı Albülhamit Gül, kabine toplantısında, yargıda yapılan yenilikleri anlatan bir sunum yaptı. Yapılan sunumda, yargıdaki dijitalleşme süreci anlatıldı. Bakan, yargı sistemi içerisinde yapay zeka kullanılacağını ve bu şekilde hataların önüne geçileceğini belirtti.

Milliyet’in aktardığına göre, sunumda, yargıda yapay zeka uygulamalarını hayata geçirmek için çalışmaların başlatıldığının da altı çizilerek şu ifadelere yer verildi.

“Bakanlık bünyesinde görevi sadece yapay zekâ konusunda çalışmalar yapmak olan bir şube kurulmuştur. Adli işlemlerin hızlandırılması ve hata ihtimalinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar üzerinde çalışılmaktadır. Kullanılan mevcut sistemlerde iş yükünün hafifletilmesi hedeflenmektedir. Davanın açılması ve dilekçelerin teatisinde görülen hataların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Uyuşmazlık konularının hukuki vasıflandırması ve uyuşmazlığa uygulanacak mevzuatın tespit edilmesinde yapay zekâ uygulamaları geliştirilmektedir.”

NASIL ÇALIŞACAĞI DA ANLATILDI

Sunum içerisinde yapay zekanın yargı sistemi içine nasıl entegre edileceği de; “Yargılamalara hakim olan temel ilkelerden biri de yüz yüzelik ilkesidir. Duruşmalara sesli ve görüntülü katılım ise istisnadır. E-duruşma uygulaması öncelikle avukatlar tarafından kullanılacak ve uygulama süreç içerisinde taraf, tanık ve bilirkişileri de kapsayacaktır. E-duruşma avukatın talebine ve hakimin kabulüne bağlıdır. Talebin duruşmadan 24 saat önce sisteme gönderilmesi gerekmektedir. Talebin kabulü halinde e-duruşma, duruşma saatinde canlı video konferans yöntemiyle yapılmaktadır. E-Duruşma oturumlarına katılım ve oturumların kaydında güvenlik üst düzeyde sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

YARGIDA ZAMAN VE EMEK TASARRUFU

E-duruşma sistemi ile hem zamandan hem de emekten tasarruf edileceğinin vurgulandığı sunumda; “Vatandaşlarımız adalet hizmetlerini daha zahmetsiz alacaklardır. Hukuk yargılamaları, makul sürede ve daha az masrafla çözülecektir. Adalet hizmetlerinden memnuniyetin artması hedeflenmektedir, vatandaşlarımızın adliyeye gitmeden hizmet alması sağlanarak adliyelerin yoğunluğu azaltılacaktır” denildi.