Gündem

Yargıtay’dan 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiren emsal karar

Yargıtay, 1 milyon 201 bin öğretmeni yakından ilgilendiren emsal bir karar verdi. Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, borçlu öğretmenlerle ilgili önemli bir karara imza attı ve “Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir” dedi.

İçtihat Bülteni’nden alınan bilgilere göre, bir öğretmen, aldığı maaşının 1/4’ü ile ek ders ücretinin tamamına konulan haczin kaldırılması talebinde bulundu. İlk Derece Mahkemesi, bu talebi kısmen kabul ederek ek ders ücretine uygulanan haczi kaldırdı. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, bu kararı kaldırarak borçlu öğretmen lehine bir karar verdi.

Yargıtay Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını bozdu

Bunun üzerine Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, “İİK’nun 83. maddesinde kısmen haczi caiz olan şeyler sayılmış olup, ek ders ücretlerinin maaştan sayılacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda bu ücretin tamamının haczedilmesine yasal bir engel yoktur” gerekçesiyle Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını bozdu.

Ancak Bölge Adliye Mahkemesi direndi ve borçlu öğretmen lehine olan kararını sürdürdü. Mahkeme, borçlunun maaşının 1/4’ü oranında olan haczi kaldırarak, fazla tahsil edilen tutarın iadesine karar verdi.

Ek ders ücretinin 1/4’ü haczedilebilir

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ek ders ücretinin aylık maaş dışında bir ücret olduğunu belirterek, “Ek ders ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir” diyerek, Bölge Adliye Mahkemesi’nin direnme kararını onayladı.