Gündemİzmir HaberleriManşet

Yarım asırdır bekleniyordu! İnciraltı’nda planlar askından indi

  1. Didar DEMİRCİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan İnciraltı planlarına, itiraz gelmedi. Planlar askıdan inse de iki aylık itiraz süreci devam ediyor. Konuya ilişkin meslek odaları ise sessizliğini koruyor. İnciraltı planlarına ilişkin Ege Haber’e konuşan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “İnciraltı’nın yararına olan planlara herkesin sahip çıkması gerekir” dedi.

İNCİRALTI’NDA TARIM MI KALDI?

Yıllardır tartışma konusu olan İnciraltı planlarına yapılan itirazlardan biri de bölgede tarımsal faaliyetlerin yapılıyor olmasıydı. Planlar hakkında ve tarımsal faaliyetlerin durumuna ilişkin Karabulut sorularımızı yanıtladı. İnciraltı’nın termal özelliğine dikkat çeken Karabulut, bölgenin termal potansiyeli nedeniyle sağlık turizmine açılmak istendiğini vurguladı.

Karabulut, “Bu bölge şu an turizm öncelikli bir planlama gördü. Planlamadaki ticaret ibaresinden kasıt da sağlık turizmi odaklı bir planlama düşünülmesinden dolayı. Konut alanları da parselin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde planlanıyor. Toplamda 2-3 bin kadar konut düşünülüyor” dedi.

İnciraltı’nın tarım vasfından çıktığını aktaran Karabulut, Narlıdere Metrosunun yapılmasıyla birlikte dağ sularının kesildiğini vurguladı. Öte yandan deniz nedeniyle yer altı sularının da, toprağın da tuzluluk oranının artığını vurgulayan Karabulut, “Burada tarım bitti. İnciraltı’nın bu durumu geri dönülmez bir noktada. Bu sorunun çözülebilirliği olduğu söyleniyor. Ancak bu konuda bir çözüm sunabiliyorlar mı? Ya da bununla ilgili bir proje yapıyorlar mı? Hayır. Tarım yıllardır orada bitti ama görmezden geliniyordu.  Neyse ki, konuyla ilgili bürokrasi de tarım vasfının kaldırılması konusunda karar aldı. Planın alt yapısı da bu şekilde kurulmuş oldu” sözlerini kaydetti.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’İN HALKIN YANINDA YER ALMASINI BEKLERDİK

Meslek odalarının plana itiraz etmediğini ancak süreci takip ettiklerini aktaran Karabulut, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de sitemde bulundu. “Biz belediyelere şu konularda sitem ediyoruz; sonuçta burasının yüzde 99’u şahıs mülkiyeti. Varsa bir öneriniz birlikte hareket edelim dedik. Şu an sürpriz olan nokta şu, bugün bölgede bizlerden toprak alan büyük sermaye grupları var. Bunlar itiraz etmiş. Bir de bakıyorsunuz onlarla beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi de itiraz etmiş. Halkın yanında olması gereken makamların, bugün sermayeyle hareket etmesi bizi üzüyor. Bu plana yer sahibi olan halk itiraz etmiyor. Düşünsenize 3 katlı bir plan. İzmir’in en düşük emsali bu planda. Ve bu bölgenin 5. Bölge teşviki var. Yani bölgenin kalkınması için gelecek olan yatırımları devlet teşvik edecek. Termal turizmden dolayı. Bunlar çok kıymetli şeyler. İnciraltı, sağlık turizminde bir cazibe merkezi haline gelebilir. İstihdama da katkı sağlar. Bu projeye olumlu yönde katkı koymak, eksikler varsa giderilmesi için çalışmak, destek olmak gerekiyor. Tümden itiraz edip ya da bir kenarda oturup izlemek, İzmir’e fayda sağlayan bir hareket değil. Maalesef bunu İzmir’de değiştiremiyoruz” açıklamasını yaptı.

Karabulut, süreçle ilgili çalışmalara devam edeceklerinin altını çizdi.

Karabulut, “Biz böyle durmayacağız. Önümüzdeki hafta meslek odalarını da ziyaret edeceğiz. Düşünsenize; Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odasıyla birlikte İzmir’e vizyoner bir çalışma yapmış olabiliriz” dedi.

İNCİRALTI HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞACAK

İnciraltı Planlarının  askı sürecinin sona ermesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Karabulut, şu sözleri kaydetti:

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 9 Mayıs 2023 tarihinde onaylanan 11 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkan İzmir’in 50 yıldır beklediği İnciraltı planları askıdan indi.

İzmirli İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri olarak; bugüne kadar şehrimize sesimizi duyurmaya çalışarak bölgemizde tarım vasfının bittiğini, yapılacak planlarda da hep “İzmir’in yararına, bizleri de mağdur etmeyecek planlama” istemiştik. Yüzde 99’u şahıs mülkiyeti olan ve 5 nesildir İzmirli ailelerin yerleri İnciraltı ve Bahçelerarası planları; maksimum 3 katı geçmeyen, İzmir’in vizyonuna uygun olan “sağlık turizmi odaklı” planlarla, yepyeni nitelikli yeşil alanlarla planlandı.

30 günlük askı sürecinde yapılan itirazlar bizleri çok ama çok şaşırttı.

Öncelikle bir teşekkür ederek başlamak istiyoruz. Bugüne kadar bizleri anlamamak ve gerçekleri görmemekle suçladığımız İzmirli meslek odaları “İnciraltı Planlarına” itiraz etmeyerek bizleri çok mutlu etmişlerdir, kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Önümüzdeki hafta TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulundan, Mimarlar Odası İzmir Şubesinden, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinden ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden İnciraltı Gelişim Derneği olarak randevu talep edeceğiz. Kendilerine hem teşekkürlerimizi bizzat ileteceğiz hem de İnciraltı için 18 uygulama planlamaları konusunda önerileri dinleyeceğiz. Birlikte ortak proje geliştirerek, İzmir’in geleceğine yepyeni vizyon bölgesi olabilecek, mimari tasarımları ile dünya da örnek olabilecek projeler için katkı sunmalarını isteyeceğiz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bugüne kadar katılımcı ve İzmirli vatandaş odaklı bir planlama içinde oldu. Geliştirilebilecek her öneri ve projelerde de yine aynı katkıları İzmirli meslek odalarımız ve İnciraltı Gelişim Derneği olarak verebiliriz.

İnciraltı planlarına yapılan itirazlar, üzülerek belirtmek isterim ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, Narlıdere Belediyesi ve İnciraltı’nda mülkiyeti bulunan büyük sermayeli toprak sahipleri olmuştur. Her itiraz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca dikkatle takip edilecek ve süreç yakın zamanda tamamlanarak, 18 uygulama aşamasına geçilecektir.

İnciraltı ve İzmir hak ettiği değere çok yakında kavuşacaktır, çünkü arkasında İzmir ve İzmirli vardır.

İnciraltı planını iptal ettirip, toprağımızı yok fiyatlara alma hayali kuranlara sesleniyoruz, avucunuzu yalarsınız.”