Çalışma hayatı boyunca sigortalı olarak istihdam edilmiş olan kişilerin yaşlılık dönemlerini garanti altına alınmasını sağlayan emeklilik sistemi, birçok vatandaşın hayatı için oluşturmuş olduğu öncelik listesinde en üst sırada yer alıyor. Ancak vatandaşların emekli olabilmeleri ve karşılığında maaş alabilmeleri için çeşitli şartları sağlamaları gerekiyor.
Toplum içerisinde “erken emeklilik” olarak bilinen konu başlığı, emekli olmak isteyen vatandaşların gündemi içerisinde yer alıyor. SGK tarafından yapılmış olan mevzuat düzenlemelerine göre belirli bir tarihten önce sigorta girişi olan, 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayan ve 3600 günlük prim ödemesini tamamlayan herkes erken emekli olabiliyor. Bu şartlara ek olarak, kadın ve erkek için belirlenmiş olan yaş şartının da sağlanması gerekiyor.
O Tarihe Dikkat!
Yeni dönemde yapılması planlanan EYT düzenlemeleri ile ilgili belirsizlikler hala sürerken, vatandaşlar erken emekli olabilmenin yollarını arıyorlar. SGK tarafından yapılmış olan mevzuat düzenlemesine göre ise 8 Eylül 199 tarihinden önce sigorta girişi bulunan vatandaşlar, erken emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar. Bunun için yapılması gereken ise 1999 yılından önce sigorta girişine sahip olmak, 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak ve 360 günlük prim ödemesini doldurmuş olmak
Prim Borçlanması Yaparak Erken Emekli Olabilirsiniz!
SGK, sigortalılık süresini tamamlamış olmasına rağmen 3600 günlük prim ödemesini tamamlamamış olan vatandaşlara, borçlanma hakkı veriyor. Buna göre doğum, askerlik, staj gibi konu başlıklarından ötürü prim ödemelerinde bir boşluğa sahip olanlar, prim borçlanması yaparak toplu ödeme yapabiliyorlar.
Emeklilik Yaşı Belirlendi!
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış ve sigortalılık ile prim ödemesi şartlarını sağlamış olan vatandaşların, emekli olabilmeleri için yaş şartını da sağlamaları gerekiyor. SGK tarafından açıklanmış olan yaş kriterine göre kadınlarda emeklilik yaşı 54, erkeklerde emeklilik yaşı 55 olarak belirlendi.