Yemek Ne Zaman Yenmeli? Spordan Önce Mi Yemek Yemek Daha Sağlıklı Sonra Mı?

Fit bir vücudun sırrını sadece spora bağlamak çok doğru olmaz. Yaptığımız sporun yanında beslenme düzeninin de çokça önemi bulunmaktadır. Spor yapanların en çok merak ettiği ve tartıştığı konulardan biri antreman öncesi mi yoksa sonrası mı yemek yenmesinin daha doğru olacağı konusudur..Aç karnına egzersiz yapmak kendinizi daha hafif hissetmenizi sağlayabilir ancak spor öncesi yemek ise antremanı güçlü yapabilmenize olanak sağlar.

Aslına bakacak olunursa her iki seçeneğinde artıları ve eksileri bulunuyor. Peki bunlar neler olabilir?

273 katılımcının katıldığı bir çalışmada, egzersiz sırasında açken yağ yakımının daha yüksek olduğu, tokken ise insülin ve glikoz seviyelerinin daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. Bir başka açıdan bakılacak olursa da aç karna egzersiz yapmak yağ yakımını arttırırken sizi daha fazla yorar. Egzersiz sonrasında çok daha fazla aç olursunuz ve canınız sağlıksız besinler de yiyebilir. Antremandan yorulmuş aç bir bünyeyi kontrol etmek ise bir hayli zordur. Bu durum yememeniz gereken gıdaları daha fazla tüketmenize neden olabilir.

“Yemek yemeden mi  spor yapmalıyız yedikten sonra mı? ” tartışması söz konusu olduğunda, egzersiz türü önemlidir. Karnınız açta olsa bir saatlik yoga yapabilirsiniz. Ancak, bir tür besin desteği olmadan 10 kilometrelik bir koşuyu atmanız pek mümkün olmayabilir.Uzmanlar, en iyi performans için egzersiz yapmadan önce vücudunuzun protein ve karbonhidrat ile beslenmesi gerektiğini söylüyor. Karbonhidratlar vücudunuzun glikojen depolarını oluşturur ve enerjiniz azaldığında karaciğeriniz ve kaslarınız serbest kalır. Protein, kas hasarını önlemeye ve egzersiz sonrasında iyileşmenizi hızlandırmaya destek olur.

 

 

 

Peki Spordan Önce Hangi Besinler Tüketilebilir?

Sporunuzu daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz için antremandan 2-3 yulaf ezmesi, sebzeler, esmer pirinç ve fasulye gibi sağlıklı karbonhidratları tüketebilirsiniz. En sağlıklı protein kaynaklarını ise yumurta, badem, tavuk göğsü,fındık ezmesi,süzme peynir,yoğurt,mercimek gibi besinler tüketilebilir. Antreman yapmadan en az  2-3 saat önce besin tüketilmesi oldukça önemlidir. Aksi taktirde midenizde sindirilmemiş besinlerin bulunması gastrointestinal sorunlara neden olabilir.

Antreman sonrası da antreman öncesi kadar önemlidir;

Antreman sonrasında da tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış hindi füme ve sebzeli sandviç muhteşem bir seçenek olabilir. Öte yandan sıkı bir antreman sonrası vücudun kendine gelmesinin 24-48 saat arasında sürdüğünü unutmamalı ve beslenmenizi buna göre organize etmelisiniz. Süt, kefir gibi probiyotikleri antreman sonrası tüketebilir, tüm bunların yanında bol miktarda su içmenin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Exit mobile version