Yeni Ekonomi Programı ile çalışanların istihdam edilmeleri kolaylaşıyor!

Yeni ekonomi programının istihdam ve teşvik yol haritası belli oldu. Yeni programla birlikte 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilmelerini kolaylaştırmak için esnek koşullar sağlanacak. 

Yeni ekonomi programının istihdam ve teşvik yol haritası belli oldu. Hızlı işe dönüş desteğiyle’ işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve işgücüne daha çabuk geri dönmeleri teşvik edilecek.25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilmelerini kolaylaştırmak için esnek koşullar sağlanacak. Kamuda kadro ve pozisyonların iş tanımları yapılacak, çalışanların yetkinlikleri belirlenecek, norm kadro çalışmaları gerçekleştirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ana temanın ‘Yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi’ olduğu 2021-2022-2023’ü kapsayan üç yıllık ‘Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. Albayrak, büyümede iki senaryo hazırladıklarını belirterek, iyimser senaryoda bu yıl ekonominin yüzde 0.3 büyüyeceğini, kötümser senaryoda ise yüzde 1.5’lik bir daralmanın söz konusu olacağını belirtti.

Bakanımız tarafından ekonominin tüm çarklarının ele alındığı bu program içerisinde benim alanımı en çok ilgilendiren elbette ki önümüzde ki 3 yıl içerisinde uygulanacak teşvikler ve istihdam politikası oldu.

Vatan Gazetesi’nden Mert Nayır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle:

YILLIK 1 MİLYON İSTİHDAM HEDEFİ

Açıklanan son verilere göre, işsiz sayımız 2020 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 152 bin kişi azalarak 4 milyon 101 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık artış ile %15,9 oldu.

Pandeminin çalışma hayatına etkisi de dikkate alındığında, 2020 Haziran dönemi istihdam sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 981 bin kişi azalarak 26 milyon 531 bin kişiye ulaştı. Böylelikle istihdam oranı 4 puanlık azalış ile %42,4 oldu.

Yeni ekonomi programı boyunca istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 336 bin kişi artması hedefleniyor. İş gücüne sağlanacak bu katılım hedefiyle işsizlik oranının da kademeli olarak gerileyerek 2023 yılında yüzde 10.9 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Program içeriği genel olarak ele alındığında, ekonominin hayatın her alanında sürdürülebilirliğinin sağlanması en önemli hedef. Bu kapsamda istihdam ve üretimde olmamız gereken seviyeye ulaşabilmek için yapılacak faaliyetlerin yürütülmesi ve yeni dünya düzenine uyum sağlanması için yeni çalışma modellerinin oluşturulmasının bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı ifade ediliyor.

25 YAŞ ALTI GENÇLERİN İSTİHDAMI KOLAYLAŞTIRILACAK

3 yıllık hedef…

İşvereninden işçisine beklentiler çok…

Virüsten dolayı 2020’den çoktan vazgeçtik ancak 2021 bile normale dönmek için hala şüpheli!

İnşallah harfiyen başarıya ulaşır yeni ekonomi programımız…

KAMUDA YENİ DÖNEM

Programda kamu personeli ile ilgili de değişiklikler yer aldı: Kamuda kadro ve pozisyonların iş tanımları yapılacak, çalışanların yetkinlikleri belirlenecek, norm kadro çalışmaları gerçekleştirilecek. Norm kadro çalışmasıyla derece kademeye göre ücret sorunu çözülecek. Norm kadro çalışmaları kamu kurumlarının adeta MR’ını çekilecek. Bu çerçevede programda şu ifadelere yer verilmiştir; “Kamuda kadro ve pozisyonların iş tanımları yapılacak, çalışanların yetkinlikleri belirlenecek, norm kadro çalışmaları gerçekleştirilecek, iş tanımı ve yetkinlikler dikkate alınarak norm fazlası personelin yeniden yerleştirilmesi yapılacak, hedef ve yetkinlik bazlı performans değerlendirme sistemi oluşturularak başarılı personelin ödüllendirilmesini sağlayacak Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi kurulacaktır.”

İş tanımı ve yetkinlikler dikkate alınarak norm fazlası personelin yeniden yerleştirilmesi yapılacak. Hedef ve yetkinlik bazlı performans değerlendirme sistemi oluşturularak başarılı personelin ödüllendirilmesi sağlanacak. Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi kurulacak. Yeni programa göre başarılı memurların ise ödüllendirileceği belirtildi.

 

 

 

Exit mobile version