Yeni emekli olanlar yüzde 5 ek zamdan faydalanabilecek mi?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen emeklilere ek zam teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edildi. Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra tüm emekliler, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’ye ek olarak yüzde 5 ek zam alacak.

Bu kapsamda, 2024 yılı içinde emeklilik dilekçesi veren veya aylık bağlanacak olan herkes, ek zamdan yararlanabilecek. Dul ve yetim, malullük ve ölüm aylığı alanlar da ek zamdan yararlanacak.

İl zamlı maaş Şubat ayında

Ek zam, ocak ayı maaş farklarının hesaplara yatırılmasıyla birlikte ödenecek. Emekliler, ilk zamlı maaşlarını şubat ayında alacak. Ocak maaşından kalan farkların ise şubat ayının ilk haftasında yatırılması bekleniyor.

Ölüm aylığı alanların maaşları da oranlar çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Örneğin, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseldiği için ölen eşinin maaşının yüzde 50’sini alıyorsa alacağı ücret 5 bin TL olacak. Ölen kişinin çocuğu maaşın yüzde 25’ini alıyorsa alacağı ücret 2 bin 500 TL olacak.

Sonuç olarak, yeni emekliler de ek zamdan yararlanacak ve en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’ye ek olarak yüzde 5 zam alacak.

 

Exit mobile version