Yeni hafta savaşın gölgesinde, sert fiyat yükselişleriyle başladı! Putin’in açıklamaları sonrası petrol ve altın fiyatları fırladı

Küresel ekonomi piyasaları, geçtiğimiz hafta Perşembe günü Rus ordusunun Ukrayna’ya resmen girmesi ile birlikte sert dalgalandı ve piyasalarda fiyat hareketlilikleri başladı. Geçtiğimiz hafta yaşanan hareketliliklerde altın ve petrol fiyatları yukarı yönlü ivme kazanırken, hisse senedi ve kripto para piyasalarında ise aşağı yönlü sert hareketler yaşandı. Piyasalar, yeni haftaya da Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın gölgesi altında giriş yaptı. Batılı ülkelerden Ukrayna’nın işgaline karşılık Rusya’ya yönelik yaptırım başlatılacağının açıklanması, ham petrol fiyatlarına bir kez daha yükselişle yansıdı. Öte yandan Rus rublesi ise %30 oranında değer kaybederek yeni bir rekor daha kırdı.

Savaşın Ekonomide Etkisi Sürüyor

24 Şubat Perşembe günü sabah 05.00 sularında Rus askeri birlikleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’ya girdi. Savaşın başlaması ile birlikte, savaşın ilk gününde petrol ve altın fiyatları, buğday fiyatları hızla yükselişe geçti. Takip eden günlerde ise piyasalar dengesini bulmaya başladı, altın ve petrol fiyatları da geri çekildi. Devam eden savaş sürecinde Batılı ülkeler, Rusya’ya yönelik yaptırım başlatacaklarını açıkladı. Yaptırımlar arasında bazı Rus bankalarının uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması maddesi de yer alıyor. Batıdan gelen yaptırım açıklamaları sonrası Putin’in nükleer silahlara da sahip kuvvetleri “yüksek alarma” geçirdiğini açıklaması, piyasada gerilimin tırmanmasına yol açtı.

Ruble, Dolar Karşısında Tarihi Değer Kaybetti

Putin’in nükleer silahlara sahip kuvvetleri “yüksek alarma” geçirdiğini duyurması, güvenli liman olarak değerlendirilen varlıklara yönelik talepleri arttırdı. Bununla birlikte dolar ve yenin sıra tahvil getirileri de altından destek buldu. Rus rublesi ise Batıdan gelen yaptırım açıklamaları sonrasında %30’a varan sert değer kayıpları yaşadı. Putin’in “nükleer silah” açıklaması sonrasında ABD doları neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kazancı ile karşılaştı. Dolar/ruble kuru bir önceki dip seviyesi olan 90 seviyesinden sonra, yeni haftaya 119 seviyesinden giriş yaptı.

Ons Altın Yükseldi, Brent Petrol Fiyatı Fırladı

Öte yandan petrol fiyatları da yaptırım açıklamaları ve sonrasında Putin’den gelen “nükleer silah” açıklamalarından sonra sıçrama yaşadı. Brent petrol fiyatı, dünyanın en büyük 2. petrol üreticisi olan Rusya’dan yapılacak sevkiyatlarda aksama olabileceği endişelerinin artması ile birlikte 7 dolardan fazla yükselerek 100 dolar seviyesini aştı ve 105,07 dolar seviyesini gördü. Rusya, küresel petrol arzının yaklaşık %10’unu karşılıyor. Bir diğer yandan gelişmeler ışığında ons altın da %1 artışla 1.906 dolar seviyesine yükseldi.

Exit mobile version