GündemSağlık

Yeni Koronavirüs Mutasyonu Ortaya Çıktı Dikkat! Delta Varyantından Daha Tehlikeli

Koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor. Özellikle Delta varyantı ülkemizde de hızla yayılmaya başladı. Delta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant olarak tanımlanırken, birçok ülke Delta varyantına karşı tedbirlerini almaya başladı. Varyant dünyada da hızla yayılırken delta varyantından daha tehlikeli bir virüs daha ortaya çıktı.

Yeni Varyant Diğer Varyantlardan Hızlı Çıktı

Son zamanlarda ortaya çıkan yeni mutasyonlu virüs endişe yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizilim Platformu, C.1.2 isimli bir mutasyon tespit ettiklerini duyurdu. Yeni varyantlı virüsün bulaş hızının diğer varyantlardan çok daha hızlı olduğu öğrenildi. C.1.2 varyantının dizilimindeki mutasyon hızının yılda 4.18 olduğu belirtti.

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizilim Platformu yaptığı araştırmada yeni bir varyant tespit ettiklerini duyurdu. Araştırmalar ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde çıkan Covid-19 virüsünün günümüze kadar pek çok mutasyon geçirdiği gözler önüne serdi.

Bilim İnsanları Yeni Varyantı Araştırmaya Devam Ediyor

Mutasyonlu virüsün Güney Afrika, Yeni Zelanda, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İsviçre ve Portekiz gibi ülkelerde görüldüğünü belirtirken delta varyantından daha tehlikeli olduğunun altını çizdi. Bilim insanları C.1.2 varyantını yakından takip etmeye devam ederken yeni varyantın Delta ve Beta varyantları gibi hareket ettiğini belirtti.

Yeni keşfedilen C.1.2 varyantının diğer varyantlardan çok daha hızlı olduğu ifade edildi. Uzmanlar, “Bu varyantın yaratacağı etkiyi görmek için daha çok çalışmak gerek. Bu varyantın Delta varyantına karşı baskın olup olmayacağını görmek için çalışmaları artırmamız gerekiyor” dedi.