Gündem

Yeni salgın alarmı: Maymun çiçeği virüsü gittikçe yayılıyor!

Koronavirüs salgınının etkisi azalmaya başladı ancak bu kez de yeni bir virüs ortaya çıktı. Yeni hastalığın adı maymun çiçeği hastalığı olarak duyuruldu. Maymun çiçeği hastalığı birçok ülkeye yayıldı. Bu durum endişeye neden olurken, DSÖ de uyarı yaptı. Maymun çiçeği hastalığı Avrupa’da da gittikçe yayılıyor. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından İtalya ve İsveç’te de virüse rastlandı. Peki, maymun çiçeği hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BİRÇOK ÜLKEYE YAYILDI

Afrika dışında teyitli veya şüpheli vaka gösteren ülke sayısı 7’ye yükseldi. Birleşik Krallık’taki dokuz vakadan altısı Londra’da, ikisi İngiltere’nin Güney Doğusunda ve biri Kuzey Doğu’da bulunuyor. Nijerya’dan gelen ilk hasta olan Birleşik Krallık hastalarından biri hariç tümü, Birleşik Krallık’ta enfekte olmuş gibi görünüyor ve çoğu bağlantılı değil. ABD, kısa süre önce Kanada’dan dönen Massachusettsli bir adamda ilk maymun çiçeği vakasını bir gecede bildirdi. Kanada’da en az on üç olası vaka araştırılıyor ve virüsü doğrulamak için testler yapılıyor. İspanya’da yedi kişiye teşhis konuldu ve onlarca kişi daha hastalık için izleniyor ve test ediliyor. Portekiz, dokuz vakanın doğrulandığını söyledi.

DSÖ’DEN MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkede daha fazla vaka beklediği konusunda uyardı. Maymun çiçeğinin kişiden kişiye bulaşmasının son derece nadir olduğu düşünüldüğünden, salgın uzmanlar tarafından ‘olağandışı’ olarak tanımlandı. Şimdiye kadar virüs, Batı veya Orta Afrika dışında yalnızca dört ülkede tespit edilmişti ve tüm vakaların kıtayla doğrudan seyahat bağlantıları vardı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Maymun çiçeği hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen nadir bir hastalıktır.CDC’ye göre virüs ilk olarak 1958’de araştırma maymunlarının kolonilerinde keşfedildi.

Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini söyledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Monkeypox genellikle kemirgenler gibi enfekte hayvanlardan insanlara yayılır. Dünya Sağlık Örgütü , insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu ancak daha az yaygın olduğunu söyledi. Virüs ayrıca kontamine malzemeler yoluyla da yayılabilir.

CDC, bazı uzmanların Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelense de, maymun çiçeği hastalığının ana taşıyıcısının hala bilinmediğini söyledi.

Orta ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde insanlar, kemirgenlerin ve küçük memelilerin ısırmaları veya çizikleri, yabani av hayvanları hazırlama veya enfekte bir hayvan veya hayvansal ürünlerle temas yoluyla virüse maruz kalabilirler.

Virüs insanlar arasında kolayca yayılmaz, ancak insandan insana bulaşma tipik olarak büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşir. Bu damlacıklar tipik olarak birkaç metreden fazla seyahat edemez, bu nedenle CDC’ye göre maymun çiçeğini yaymak için uzun süreli yüz yüze temas gerekir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

CDC, Monkeypox’un tipik olarak grip benzeri semptomlar ve şişmiş lenf düğümleri ile başladığını söyledi. Monkeypox semptomları tipik olarak benzerdir ancak çiçek hastalığı semptomlarından daha hafiftir.

Erken belirtiler ateş, kas ağrıları, titreme ve yorgunluğu içerir. Daha ciddi vakalarda, genellikle yüzde ve cinsel organlarda suçiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere benzeyen bir döküntü gelişebilir.

Ağrılı ve kaşıntılı lezyonlar, sonunda kabuklanmadan ve düşmeden önce vücutta oluşabilir.

CDC, maymun çiçeği ile enfekte olanların genellikle enfeksiyondan yedi ila 14 gün sonra semptomlar yaşamaya başladığını söyledi. Hastalık genellikle birkaç hafta sürer.