Yeni torba yasayla döviz ve borsa kazançlarına yüzde 40 vergi geliyor

TCMB’ye sunulan torba yasa teklifinde, bankada döviz hesabı bulunan, Hazine’nin dövizli kağıtlarını alan ve hisse senetlerinden kazanç elde eden kişilerin ödeyeceği vergi oranlarını yüzde 40’a kadar çıkacak.

Tasarrufçuların dövize talebini azaltma amacı güden ekonomi yönetimi, bankalara zorunlu karşılıkları artırma gibi çeşitli ek yükler getirmişti. Şimdi ise tasarrufçuların döviz kazançlarına yönelik doğrudan ek maliyetler geliştirilmekte.

Amaç döviz yerine TL’ye yönlendirmek

Torba yasa teklifinin 12. maddesi, yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond veya dolarlı borçlanma senetleri) sağlanan getirilerle, bankalara döviz cinsinden açılan hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40’a kadar vergi alınması yetkisini Cumhurbaşkanı’na veriyor. Bu yetki, şu anda yüzde 30’la sınırlı ve vergi yükü yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Eğer bu yetki tam olarak kullanılırsa, Hazine’nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini alması ve bankalara döviz yerine TL hesapları açması daha avantajlı hale gelecek. Ayrıca torba yasa teklifi, Cumhurbaşkanı’na, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15’e kadar artırma yetkisini ‘yüzde 40’a kadar’ şeklinde genişletmeyi öngörüyor. Vergi yetkisi, hisse senedinin ihraç tarihine, ihraç edenlere, hesabın açılış tarihine ve türüne bağlı olarak farklı oranlarda kullanılabilecek. Bu yetki, şu anda artış değil indirim yönünde kullanılıyor.

Sporcuların avantajı 5 yıl daha devam edecek

Ayrıca, torba yasa teklifiyle, futbolcular başta olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara düşük oranlı gelir vergisi uygulamasının süresi 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı’na ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi veriliyor. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından halen yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 vergi alınmaya devam ediyor.

 

 

 

Exit mobile version